Sport

1. Newschevron right
  2. Geweldig: Turkije is volgende EK-tegenstander van Nederland na winst tegen Oostenrijk

Turkije is door naar de kwartfinale van het EK-voetbal. Na een 1-2 zege tegen Oostenrijk hebben de Turken zich weten te plaatsen voor de volgende ronde tegen niemand minder dan Nederland. Het zal een mooie wedstrijd worden. Zeker ook voor de Nederlandse Turken die hun twee landen het tegen elkaar gaan zien opnemen aanstaande zaterdag.

Eerste helft

De Turken kwamen vroeg op stoom via verdediger Merih Demiral. Hij schoot in de tweede minuut van dichtbij binnen na een corner van de 19-jarige toptalent Arda Güler. Oostenrijk liet het er niet bij zitten en ging de hele eerste helft op zoek naar de gelijkmaker. Via Christoph Baumgartner kregen de Oostenrijkers enkele kansen, maar het wilde ook hem niet lukken.

Tweede helft

In de beginfase van de tweede helft was er wederom een hoofdrol weggelegd voor Merih Demiral. In de 60e minuut zette hij Turkije weer na een hoekschop op 2-0. Hier leek de buit voor de Turken definitief binnen, maar niets was minder waar: in de 66e minuut tekende Michael Gregoritsch voor de 1-2. Dat maakte het de laatste 25 minuten nog erg spannend, maar Turkije wist zijn voorsprong tot het eind te verdedigen.

Orkun Kökçü

Van tevoren was al bekend dat de winnaar van deze wedstrijd zou gaan spelen tegen het Nederlands Elftal. Eerder die avond won Oranje met overtuigende cijfers van Roemenië: 3-0. Voor Turks international Orkun Kökçü is het een domper dat hij de wedstrijd mist tegen Nederland. De ex-Feyenoorder pakte een gele kaart waardoor hij niet in actie mag komen in de kwartfinale. Kökçü, die geboren en getogen werd in Haarlem, zegt het erg jammer te vinden dat hij die wedstrijd niet mag spelen. “Het is zuur. Ik had graag willen spelen tegen Nederland.” Ondanks dat de middenvelder de wedstrijd moet uitzitten is hij vooral bij om door te gaan naar de volgende ronde van het EK. “Ik ben ontzettend blij dat we door zijn en ik heb er vertrouwen in dat mijn teamgenoten tegen Nederland een goede wedstrijd op de mat leggen.”