Sport

Israël mogelijk uitgesloten van deelname WK 2026: FIFA neemt binnenkort besluit

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Israël mogelijk uitgesloten van deelname WK 2026: FIFA neemt binnenkort besluit

De FIFA maakte onlangs bekend dat ze na de Olympische Spelen in Parijs zullen bepalen of Israël deel mag nemen aan het WK dat in 2026 plaats zal vinden in Mexico, Canada en de VS. De wereldvoetbalbond was van plan om vandaag met een besluit te komen, maar nu hebben ze besloten om het uit te stellen tot na de Olympische Spelen.

Verzoek Palestijnse voetbalbond

In mei stapte de Palestijnse Voetbalbond (PFA) naar de FIFA met het voorstel om de Israëlische voetbalbond te schorsen, net zoals dat gebeurde bij de Russische voetbalbond na de inval in Oekraïne. Dit deed de PFA vanwege het aanhoudende geweld van de Israëliërs tegen het Palestijnse volk. De FIFA wilde vandaag op 20 juli een besluit nemen over de WK-deelname van het Israëlische elftal, maar dit hebben ze toch uitgesteld tot 31 augustus. Volgens de FIFA hebben zowel de PFA als de Israëlische voetbalbond meer tijd nodig om al hun argumenten in te dienen.

Toespraak PFA-president

Onlangs hield PFA-president Jibril Al-Rajoub zijn toespraak op het jaarlijkse FIFA-congres in Bangkok. Al-Rajoub benadrukte daar de vreselijke impact die het Israëlische geweld had op de Palestijnse sportwereld. Dit geweld heeft inmiddels geleid tot de dood van meer dan 250 Palestijnse atleten. Ook zijn door de vele bombardementen meerdere Palestijnse voetbalstadions vernietigd. Sinds 7 oktober zijn er zo’n 40.000 Palestijnen vermoord waaronder vele kinderen.

Shino Moshe Zuares, president van de Israëlische Voetbalbond kreeg de gelegenheid om hierop te reageren. Zo stelde Zuares dat Rajoub er met zijn verzoek, enkel op gebrand is om het "Israëlische voetbal te schaden". Ook zei Zuares dat "zijn land heeft geleden onder de gijzelingen".

Besluit FIFA

Volgens de FIFA zal het besluit dat op 31 augustus 2024 zal worden genomen, op onafhankelijke juridische gronden zijn. Door het uitstel van het besluit, kan Israëlische voetbalteam nog deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Daar zullen ze in de groepsfase aantreden tegen Mali, Japan en Paraguay.

Ster advertentie
Ster advertentie