Sport

Amerikaans turnster Jordan Chiles moet bronzen medaille inleveren na klacht van Roemenië

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans turnster Jordan Chiles moet bronzen medaille inleveren na klacht van Roemenië

Een grote klap voor de Amerikaanse gymnast Jordan Chiles: ze moet haar bronzen medaille van de Olympische Spelen teruggeven. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zondag aangekondigd dat de medaille opnieuw wordt toegewezen aan de Roemeense Ana Barbosu, die aanvankelijk vierde werd in de finale van de vloeroefening.

Coaches van Jordan Chiles dienen protest in

De vervelende situatie ontstond nadat Jordan Chiles, die als laatste in de finale optrad, in eerste instantie een score van 13.666 kreeg toegewezen. Ana Barbosu, die met haar score van 13.700 op dat moment dacht dat ze brons had gewonnen, begon haar winst zelfs al te vieren. Echter, de coaches van Jordan Chiles dienden op het laatste moment een protest in, met de bewering dat de moeilijkheidsgraad van haar oefening niet correct was beoordeeld. De jury stemde in met het protest en verhoogde de score van Jordan Chiles naar 13.766, wat haar boven Ana Barbosu en een andere Roemeense gymnast, Sabrina Maneca-Voinea, plaatste.

Te laat protest ingediend

Na het protest van de Roemeense officials, die betoogden dat het protest van de Amerikaanse coaches te laat was ingediend, besloot het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) om het bezwaar van Jordan Chiles ongeldig te verklaren. Volgens het hof was de protesttijd voor gymnasten die als laatste optreden, beperkt tot één minuut, en was het protest van Jordan Chiles vier seconden te laat ingediend. Als gevolg daarvan werd haar score teruggebracht naar 13.666, waardoor ze terugzakte naar de vierde plaats en Ana Barbosu de bronzen medaille kreeg toegewezen.

Het IOC bevestigde zondag de herverdeling van de medaille en kondigde aan in gesprek te zijn met zowel het Roemeense als het Amerikaanse Olympisch Comité over de terugkeer en toewijzing van de bronzen medaille.

Verklaring USA Gymnastics

USA Gymnastics en het Amerikaanse Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) reageerden zaterdag teleurgesteld op de beslissing. "Het protest over de moeilijkheidsgraad van Jordan Chiles' vloeroefening werd te goeder trouw ingediend, in de veronderstelling dat het in overeenstemming was met de regels van de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG)", aldus een gezamenlijke verklaring.

Ondanks de teleurstelling blijft Jordan Chiles steun ontvangen van haar fans en collega-gymnasten. "Stuur je zoveel liefde, Jordan," schreef teamgenoot Simone Biles op haar Instagram-pagina, waarmee ze haar steun voor Jordan Chiles betuigde.

foto: Instagram/Simonebiles

Simone Biles steunt Jordan Chiles via Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie