Up 2 Date

OM eist 12 jaar cel en tbs tegen verdachte die aanslag op Tim Hofman wilde plegen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist 12 jaar cel en tbs tegen verdachte die aanslag op Tim Hofman wilde plegen

Tim Hofman stond vandaag oog in oog met de verdachte die hem vorig jaar op 6 september van zijn leven wilde beroven, het OM eiste een forse straf.

Twaalf jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die een jaar geleden verklaarde tv-presentator Tim Hofman te willen doden. De 42-jarige Chris T. uit Breda drong, gewapend met een mes en een vuurwapen, het gebouw van BNNVARA in Hilversum binnen. Dankzij het ingrijpen van de beveiliging werd de politie gewaarschuwd, die de man vervolgens arresteerde.

'Terroristisch oogmerk'

De verdachte wordt door het OM beschuldigd van poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Volgens de officier van justitie wilde de man angst zaaien onder een deel van de bevolking, die hij aanduidde als "woke", door Hofman als doelwit te kiezen. Daarnaast wordt de 42-jarige man verdacht van het voorbereiden en pogen tot moord op een hulpverlener in Oss, waarvoor hij woensdag ook voor de rechter moet verschijnen.

Tim Hofman deelt statement

De 36-jarige Tim Hofman deelde vandaag na de rechtszaak een statement op zijn Instagram: "Buiten kijf staat wat de heer T. op zes september 2023 trachtte te doen impact heeft gehad op mijzelf, mijn directe omgeving en mijn collega's, maar ook maatschappelijk gezien relevant is. Het idee om een mediamaker te vermoorden om wat hij zegt of maakt, druist namelijk hard in tegen democratische fundamenten als persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting."

"Twee partijen"

Volgens Tim Hofman ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de verdachte: "Dat zijn wat mij betreft twee partijen: allereerst is dat de heer T. zelf, hij stond immers twee keer met een pistool op de stoep bij BNNVARA. Daarnaast benadruk ik ook graag dat er in deze zaak gekeken moet worden naar de rol van de mensen die vatbare heren al de heer T. beïnvloeden; dat zijn in dit geval, getuige zijn uitingen op sociale media en de stukken die ik las in zijn proces verbaal, vooral conservatieve en hypermasculiene influencers, radicaal- en extreemrechtse politici en fundamentalistische islamitische predikers".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie