Up 2 Date

'Joran van der Sloot heeft moord op Natalee Holloway bekend'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Joran van der Sloot heeft moord op Natalee Holloway bekend'

Joran van der Sloot heeft tijdens een zitting in de afpersingszaak die tegen hem loopt in de Verenigde Staten de moord op Natalee Holloway bekend. Dat meldt De Telegraaf.

Update: 18/10/23 20:05 - Joran van der Sloot heeft bekend dat hij Natalee Holloway heeft vermoord. Dit melden verschillende Amerikaanse media. Daarnaast heeft hij ook schuld bekend in de afpersingszaak rond de verdwijning van Holloway. Amerikaanse media lieten eerder al weten dat er een deal was gesloten in ruil voor strafvermindering. De rechter heeft de deal nu goedgekeurd en heeft Van der Sloot veroordeeld tot twintig jaar cel.

Van der Sloot heeft in de rechtbank zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van Holloway en zijn eigen familie en hoopt dat "zijn verklaring voor een soort afsluiting zorgt." Hij zei: "Ik ben nu niet meer de persoon die ik toen was. Ik heb mijn leven aan Jezus Christus gegeven."

De moeder van Natalee, Beth Holloway, heeft in ieder geval wel zekerheid gekregen over de moordenaar van haar dochter. "Het is voorbij. Joran van der Sloot is niet langer verdachte van de moord op mijn dochter. Hij is de moordenaar", laat ze in een verklaring weten. Een echte afscheid heeft de familie Holloway echter nooit gehad, omdat het lichaam van hun geliefde Natalee nooit is teruggevonden.

'Geloofwaardig'

Volgens De Telegraaf heeft de FBI de bekentenis van Van der Sloot de afgelopen maanden onderzocht en kan er met zekerheid gesteld worden dat deze 'geloofwaardig' is. De Nederlander zou vorige maand een leugendetectortest hebben ondergaan. Voor de Amerikaanse opsporingsdienst was dit een belangrijke indicatie dat de 36-jarige de waarheid sprak.

Lagere straf

Geruchten deden al eerder de ronde dat Van der Sloot de moord op Holloway zou bekennen in de afpersingszaak. In ruil voor de bekentenis zou hij een lagere straf kunnen krijgen. Mogelijk gaat het om twintig jaar cel. Tijdens een nieuwe zitting in de zaak, die vandaag van start gaat, wordt de deal met de Amerikaanse aanklager mogelijk bekendgemaakt. Het is aan de rechter om de overeenkomst goed te keuren.

Van der Sloot zit in Peru een straf uit van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores in 2010. Eerder dit jaar werd hij tijdelijk uitgeleverd aan de VS. Mocht de rechter de deal goedkeuren, wordt de Nederlander teruggevlogen naar Peru waar hij nog tot 2045 in de gevangenis moet blijven.

Natalee Holloway

Van der Sloot ontmoette Holloway in 2005 op Aruba en nam haar mee naar het strand, waar hij seks met haar had. Daarna is er nooit meer iets van Holloway vernomen. Van der Sloot deed vervolgens in gesprek met misdaadverslaggever Peter R. de Vries opvallende onthullingen over haar verdwijning, maar tot een arrestatie leidde het niet, tot veel onbegrip van de familie Holloway.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft Van der Sloot vijf jaar na de verdwijning van Holloway 25.000 dollar aangenomen van de moeder van Holloway. In ruil daarvoor zou hij haar naar het lichaam van Holloway leiden. Tot de dag van vandaag is het lichaam van het vermiste meisje nog steeds niet teruggevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie