Celstraffen voor uit Syrië teruggehaalde IS-vrouwen
- News
- Celstraffen voor uit Syrië teruggehaalde IS-vrouwen
Vijf vrouwen zijn vandaag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraffen. De vrouwen waren lid van IS en hebben voorbereidingshandelingen gepleegd voor een terroristisch misdrijf.
Celstraffen
Vier van de vijf vrouwen kregen celstraffen van tweeënhalf tot drie jaar opgelegd. Van Naima E. uit Zoetermeer vindt de rechtbank niet vaststaan dat ze deel uitmaakte van IS. Toch kreeg ze zestien maanden cel opgelegd ''omdat ze haar kind in hulpeloze toestand heeft gebracht door naar een oorlogsgebied af te reizen''.
Erbarmelijke omstandigheden
De straffen zijn lager dan de drieënhalf tot vier jaar cel die door het Openbaar Ministerie (OM) zijn geëist. De rechtbank meldt: ''De rol van deze vrouwen is beperkter geweest dan die van Nederlandse IS-vrouwen die eerder zijn berecht. Ook hebben de vrouwen expliciet afstand gedaan van het gedachtegoed van IS. Daarnaast hebben de vrouwen ruim vier jaar met hun kinderen in een detentiekamp in Syrië gezeten, waarvan is vastgesteld dat de omstandigheden erbarmelijk zijn geweest.''
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Syrië
De vijf vrouwen vertrokken in 2013 vanuit Nederland los van elkaar naar het strijdgebied in Syrië en sloten zich aan bij terreurgroep IS. Nadat IS werd verslagen in 2019, werden de vrouwen aangehouden door Koerdische troepen en opgesloten in een detentiekamp in Noord-Syrië. Jaren later werden zij en hun elf kinderen door Nederland opgehaald om hier voor de rechter te verschijnen.
De vrouwen (Nawal H. uit Schiedam, Amber K. uit Dordrecht, Naima E. uit Zoetermeer, Mereym S. uit Utrecht en Hafida H. uit Delft) spraken in hun zittingen twee weken geleden over hun moeilijke levens in Nederland voordat ze naar Syrië vertrokken. Ze spraken over echtelijk geweld, ouders met drankproblemen of suïcide-gedachten.
Kalifaat
De vrouwen vertrokken naar het kalifaat op zoek naar een beter leven. Er werd hen een islamitisch paradijs voorgeschoteld. Dat bleek echter niet zo te zijn. Meerdere vrouwen wilden direct na aankomst weer terug, maar slaagden daar niet in. Naima E., die achter haar dochter Meryem aan naar Syrië ging, verloor er haar tienerzoon. Hij sloot zich aan bij andere Nederlandse jihadisten en kwam om door oorlogsgeweld. Het OM rekende dat Naima zwaar aan. ''Als zij haar zoon thuis had gelaten, dan zou ik in haar zaak een veel lagere straf hebben geëist. Maar ze heeft haar zoon meegenomen naar IS en daar is hij omgekomen. Met deze verschrikkelijke realiteit moet ze zelf leren leven'', aldus het OM.