Up 2 Date

Rihanna, Jay-Z en Pharrell eisen gerechtigheid voor dood Danroy 'DJ' Henry

foto: Change.org: Re-Open Dj Henry's Case
  1. Newschevron right
  2. Rihanna, Jay-Z en Pharrell eisen gerechtigheid voor dood Danroy 'DJ' Henry

De 20-jarige student en footballspeler Danroy 'DJ' Henry werd in 2010 zonder aanwijsbare reden doodgeschoten door een politieagent. Zijn familie spande een rechtszaak aan, maar de desbetreffende agent werd niet aangeklaagd. Een groep celebrities, waaronder Rihanna, Jay-Z, Pharrell, Mary J. Blige en Gabrielle Union, heeft nu een brief geschreven naar het ministerie van Justitie, zo meldt People. Ze eisen dat de zaak van DJ wordt heropend en dat er wordt onderzocht of er sprake was van racisme.

'Zonder reden vermoord in zijn eigen auto'

In de brief staat: "Deze kwellende zaak blijft een niet-genezen wond voor de familie Henry en de inwoners van New York. DJ, een jonge zwarte man met een mooie toekomst voor de boeg, werd zonder aanwijsbare reden vermoord in zijn eigen auto. De feiten in de zaak stinken naar lokaal belangenconflict, vooroordelen op basis van huidskleur en zelfs valse getuigenissen. Maar zoals vele andere ongewapende en onschuldige zwarte jonge mannen die op het verkeerde moment ergens zijn, verloor ook DJ zijn leven zonder goede reden en met absoluut geen goede uitleg, tot op de dag van vandaag. Gerechtigheid, zo blijkt, is geweigerd."

De personen die de brief hebben ondertekend en nabestaanden van DJ roepen op social media iedereen op om de petitie te tekenen die pleit voor het heropenen van DJ's zaak. Bijna 45.000 mensen hebben dit al gedaan.

Wat gebeurde er?
DJ kwam op 17 oktober 2010 om het leven in het stadje Mount Pleasant in New York toen hij bij een sportcafé was. Hij zat met twee vrienden in de auto voor de bar, toen er onrust ontstond en er een groep begon te vechten. Er kwam politie op af en een van de agenten, Aaron Hess, wees DJ erop dat hij geparkeerd stond op een fire lane, een stuk gereserveerd voor de brandweer, en vroeg hem om zijn auto te verplaatsen. Volgens Hess reed DJ vervolgens op hem af, waardoor de agent tegen de motorkap klapte. Hess schoot DJ neer en claimde achteraf dat hij dacht in levensgevaar te zijn. DJ werd vervolgens uit de auto getrokken, in de boeien geslagen en liggend op de grond achtergelaten.

Ander verhaal

Een andere agent sprak later het verhaal van Hess tegen. Die verklaarde juist op agent Hess geschoten te hebben omdat hij degene leek die agressief was en dodelijk geweld gebruikte. Ook zou Hess niet geraakt zijn, maar zelf op de auto zijn geklommen terwijl hij op DJ schoot. Brandon, een vriend die bij DJ in de auto zat, verklaarde ook dat DJ de agent niet heeft aangereden, maar juist langzaam de wagen verplaatste zoals hem werd gevraagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen aanklacht

DJ's familie spande een rechtszaak aan tegen agent Hess en tegen de agent die DJ later in de boeien sloeg en op de grond dood liet bloeden. Desondanks verklaarde het ministerie van Justitie in 2015 dat ze geen aanklacht zouden indienen. Volgens DJ's vader werd er door de politie met opzet geprobeerd om zijn zoon zwart te maken. "Ze wilden hem over laten komen als een crimineel die gestopt moest worden."

'Niks veranderd'

Tien jaar later weigert een grote groep mensen nog steeds om de strijd op te geven. Ze willen "gerechtigheid herstellen terwijl ze hoop bieden aan andere jonge zwarte mannen die net als hem zijn en wanhopig op zoek zijn naar verandering." DJ's vader vertelde aan Page Six erg dankbaar te zijn voor de steun van de groep celebs. "We waarderen het dat ze bereid zijn achter ons te staan in deze belangrijke zaak." Tegen CBSNews zei zijn moeder vorige maand: "Tien jaar geleden verloren we onze zoon op straat, in de boeien geslagen. En nu zijn we hier tien jaar later en George Floyd sterft op straat, in de boeien geslagen. Het is hartverscheurend om te zien dat er niks is veranderd."

DJ's familie heeft na zijn dood het DJ Henry Dream Fund opgericht. Daarmee regelen ze beurzen waarmee jongeren deel kunnen nemen aan sport-, kunst- en zomerkampen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie