Hoe de coronacrisis jongeren financieel raakt
- News
- Hoe de coronacrisis jongeren financieel raakt
Of je nu een student bent met een bijbaantje of een jonge zelfstandige ondernemer: de coronacrisis raakt veel mensen in hun portemonnee. NOS Op 3 zette de regelingen die het kabinet aanbiedt op een rijtje en beschreef een aantal scenario's die zich zowel op korte als lange termijn kunnen voordoen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Veel jongeren werken in sectoren die hard worden geraakt door de coronacrisis, zoals de horeca. Driekwart van de werkenden in die sector is tussen de 15 en 35 jaar. Ook heeft deze leeftijdsgroep vaker een flexibel contract en dat vormt een probleem, legt hoogleraar Anne Gielen uit aan NOS Op 3: "Wat we in het verleden bij crises hebben gezien, is dat het de tijdelijke contracten zijn die daar in elk geval in eerste instantie de klappen van gaan opvangen. Flexibele contracten worden dan niet meer verlengd of worden zelfs voortijdig ontbonden."
Wat voor regelingen zijn er?
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan en inkomen behouden, trekt het kabinet miljarden euro's uit. NOS Op 3 zette drie regelingen waar ook jonge werknemers of zelfstandig ondernemers gebruik van kunnen maken op een rijtje.
1. NOW-regeling
De NOW-regeling is een soort looncompensatie. Dit vraagt jouw baas voor jou aan voor het aantal uren dat jij normaal gesproken werkt. De regering betaalt dan maximaal negentig procent van je loon. De rest moet je baas betalen. Als je dus veertig uur per week werkt, betaalt de regering daar maximaal 36 uur van en je baas de overige vier uur. Als je een nulurencontract hebt, wordt het gemiddeld aantal uren genomen dat jij in de afgelopen drie maanden hebt gewerkt.
In de praktijk lijkt deze regeling nog erg lastig voor werknemers. Voorzitter van de studentenvakbond LSVb, Alex Tess Rutten, legt uit: "Er is eigenlijk niks aan noodmaatregelen geregeld voor werknemers. De maatregelen vanuit de overheid zijn allemaal via je werkgever. [...] Wat we dus zien, is dat studenten een hele hoge drempel voelen om dat salaris te vragen aan hun baas die zij zien worstelen met die crisis die eraan komt."
2. TOGS-regeling
De TOGS-regeling is bedoeld voor ondernemers die direct getroffen worden door maatregelen omtrent het coronavirus. Het is een eenmalige gift van 4000 euro om bijvoorbeeld je vaste lasten van te betalen.
3. TOZO-regeling
Ook de TOZO-regeling is gericht op zelfstandig ondernemers. Het gaat om een aanvullende uitkering voor levensonderhoud. Je inkomen wordt daarmee aangevuld tot een sociaal minimum als het door de coronacrisis tot onder dat minimum daalt.
GERICHT OP KORTE TERMIJN
De regelingen en het geld die het kabinet aanbiedt zijn bedoeld voor acute geldproblemen en vooralsnog gericht op de korte termijn. Volgens hoogleraar Anne Gielen kunnen jongeren op lange termijn nog veel last ondervinden van deze crisis: "De eerste tien jaar op de arbeidsmarkt zijn eigenlijk hele belangrijke jaren. Het zijn jaren waarin je het grootste gedeelte van je loonstijging gaat behalen over je hele werkzame leven. Ook zie je dat jongere werknemers in die eerste tien jaar vrij regelmatig van baan verwisselen om hun carrière vorm te gaan geven. "Je kunt je voorstellen dat die mogelijkheden heel beperkt zijn als er een economische crisis ontstaat." Ondanks de sombere situatie denkt hoogleraar Gielen dat er licht aan het einde van de tunnel zal zijn: "We weten tegelijkertijd ook dat als het economisch weer beter gaat, juist onder jongeren die werkloosheid weer heel hard zal dalen."
Enquête
Uit een enquête van het Nibud blijkt dat veel jongeren zich zorgen maken over het behoud van hun baan en het wegvallen van hun inkomen. Ook zijn zij bang om hun huur niet meer te kunnen betalen. Op dit moment kunnen studenten tijdelijk extra lenen bij ome DUO. Dat lijkt misschien fijn, maar het is iets waar de LSVb zich erg veel zorgen over maakt, vertelt voorzitter Rutten aan NOS Op 3: "Sinds het leenstelsel is het echt geen uitzondering meer dat je afstudeert met een schuld van 30 of 40 duizend euro. Als je nu ook nog eens meer gaat lenen, kan dat zomaar oplopen tot 50 of 60 duizend euro. Dat zijn echt hele heftige bedragen om de rest van je leven mee te beginnen."
Meer vragen?
Wil je meer weten over jouw rechten of heb je andere vragen? Dan kan je de studentenvakbonden LSVb en FNV Young and United contacteren die zich speciaal inzetten voor jongeren, ook tijdens de coronacrisis.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.