Up 2 Date

1 jaar na de explosie: Ali (18) vertelt over de huidige situatie in Beiroet en die is niet best

foto: Privéfoto Alifoto: Privéfoto Ali
  1. Newschevron right
  2. 1 jaar na de explosie: Ali (18) vertelt over de huidige situatie in Beiroet en die is niet best

Het is een jaar geleden dat Beiroet werd opgeschrikt door een verwoestende explosie met 220 doden tot gevolg. De schade was enorm, meer dan 300.000 mensen raakten dakloos en de voor Libanon zeer belangrijke haven werd verwoest. Dat gebeurde allemaal op een ontzettend slecht moment, aangezien het land al in een diepe crisis zat. Hoe is de situatie nu, een jaar later, in het land?

Quote

Wat betreft de situatie in Beiroet is er nog steeds geen rechtvaardigheid. De crisis is verergerd en de overheid heeft geen idee wat er zich afspeelt. Hoe vaak we ook protesteren, de situatie blijft hetzelfde.

Ali (18) uit Beiroet

Crisis

De explosie in Beiroet was een grote ramp voor Libanon, dat al jaren te maken heeft met andere grote problemen. Ondanks dat er in het land geen sprake is van een oorlog, heeft Libanon te maken met een extreem krimpende economie. In slechts twee jaar daalde de economie met 40 procent van 55 miljard dollar naar 33 miljard dollar. Daarnaast heeft Libanon een staatsschuld van 1,2 miljard dollar, die vooral het gevolg is van grootschalige corruptie en wanbeleid binnen de regering.

De slechte economische situatie heeft tot gevolg dat er in Libanon veel werkloosheid heerst. Ruim de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. De 18-jarige Ali uit Beiroet vertelde daar vorig jaar, kort na de explosie, al meer over aan FunX: "De inflatie wordt steeds erger. Het is heel moeilijk om hier een toekomst voor je te zien." Zo had hij het over de dure boodschappen en het tekort aan benzine en elektriciteit. "Veel mensen zijn al weg en steeds meer zijn aan het plannen om ook te gaan, simpelweg omdat ze geen toekomst zien hier."

Huidige situatie

Helaas ziet de situatie er een jaar later niet veel beter uit. Sterker nog: het gaat zelfs slechter volgens Ali. "De huidige situatie is op z'n slechtst. De crisis heeft zich verder ontwikkeld." Lange rijen bij het tankstation, torenhoge boodschappenprijzen en maar twee uur elektriciteit per dag horen tot de orde van de dag in Libanon. De Libanese munt is enorm gedaald en er is sprake van hyperinflatie: "Voor mensen uit het buitenland die de dollar gebruiken is Libanon een goedkope vakantiebestemming geworden."

De coronasituatie was vorig jaar ook al rampzalig in Libanon, maar door de nieuwe varianten is de situatie nóg zorgelijker. "Het zorgsysteem is aan het instorten en de ziekenhuizen kunnen het niet meer aan." Ali zegt dat het steeds zwaarder wordt om in Libanon te wonen. "Het land is een chaos geworden als het aankomt op veiligheid, vanwege de honger en de race om voorraden te kopen. Mensen slagen erin om te overleven, maar ze leven op het randje."

Weg

Ali gaf vorig jaar al aan dat hij, zoals veel andere Libanezen, niets liever wil dan vertrekken uit Libanon. Dat heeft hij ook gedaan. "Ik ben voor een paar maanden naar Nigeria gegaan waar mijn vader woont en werkt, maar ik kom snel weer terug naar Beiroet."

Hoewel Libanezen volgens Ali ontzettend veerkrachtig zijn, is het voor hem moeilijk om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. "Vanuit mijn perspectief is de enige hoop voor Libanon in de handen van andere landen die zich ermee bemoeien en onze corrupte overheid omverwerpen."

'Dieven'

Deze week trad minister-president Najib Mikati aan in Libanon. Het is de derde keer dat hij premier van Libanon is. Hij staat voor de taak om hervormingen door te voeren in het land, zodat Libanon aansprak kan maken op miljardensteun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ali denkt niet dat het aantreden van Mikati veel zal veranderen voor de situatie in Libanon. "We zien dat de geschiedenis zich gewoon weer herhaalt. We vertrouwen geen van deze huidige dieven. Als ze al dertig jaar lang van ons stelen, gaat dat nu ook zeker niet stoppen."

Hersteld

Wat betreft de enorme schade in Beiroet, is er gelukkig wel het een en ander hersteld. "De afgelopen maanden hebben mensen onderdak gekregen en zijn er nieuwe huizen gebouwd." Vooral niet-gouvernementele organisaties hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.

Zo werd er in de maanden na de explosie met de Nederlandse inzamelingsactie van Giro555 in totaal €15.198.181 opgehaald. Daarmee werd medische hulp geboden, voedsel- en hygiënepakketten uitgedeeld en mensen van tijdelijk onderdak voorzien. Ook werd het geld besteed om ondernemers steun te bieden, gezinnen financieel te helpen met bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden en kregen kinderen in groepssessies of individueel begeleiding bij het verwerken van trauma’s die zij door de explosie opliepen.

Toch is dit allemaal niet genoeg volgens Ali. "Met de huidige crisis is voedsel veel belangrijker dan onderdak. Daar is een enorm tekort aan."

Ster advertentie
Ster advertentie