Up 2 Date

Noodtoestand uitgeroepen wegens nieuwe 'apenpokken' variant: Komt mogelijk weer naar Europa

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Noodtoestand uitgeroepen wegens nieuwe 'apenpokken' variant: Komt mogelijk weer naar Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de wereldwijde noodtoestand afgekondigd, vanwege een nieuwe variant van het mpox-virus, vroeger bekend als apenpokken, in Afrika. De nieuwe variant is besmettelijker en gevaarlijker dan vorige varianten. En de WHO maakt zich zorgen, omdat het de verspreidingen van het virus naar andere landen niet uitgesloten is. Dit jaar raakten al meer dan 14.000 mensen besmet met het virus en vielen er al meer dan 500 doden.

Ontdekking van de nieuwe mpox-variant

De nieuwe variant van het virus werd in mei ontdekt in de Democratische Republiek Congo en is besmettelijker en dodelijker dan vorige varianten. In tegenstelling tot andere varianten veroorzaakt de nieuwe variant ook huiduitslag over heel het lichaam. Op dit moment zijn de besmettingen alleen geregistreerde in Afrika. Toch bestaat de kans dat het virus, net als in 2022, ook Europa bereikt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe verspreidt het mpox-virus zich?

Dieren kunnen het mpox-virus overdragen op mensen en mensen kunnen het ook op elkaar overdragen door fysiek contact, zoals seks. Het virus kan ook overgedragen worden via speeksel, besmette kledij of andere besmette voorwerpen. De WHO erkent het risico dat mpox zich opnieuw internationaal kan verspreiden en een gezondheidsrisico kan vormen voor verschillende landen. Dat is dan ook de reden dat de WHO een noodsituatie heeft afgeroepen.

Snelle stijging van besmettingen in 2024

Het afgelopen jaar is het aantal besmettingen met het virus en het aantal doden stevig gestegen. In totaal gaat het om meer dan 14.000 besmettingen, meer dan 500 mensen stierven dit jaar aan de gevolgen van het virus in Afrika.

Het mpox-virus maakte in 2022 ook al eens een opmars. In totaal werden toen tussen mei en november meer dan 75.000 besmettingen geregistreerd in meer dan 90 landen. In België ging het toen om zo'n 800 besmettingen.

Ster advertentie
Ster advertentie