Vijf jaar na moord van Hümeyra: Stalking nog steeds groot probleem
- News
- Vijf jaar na moord van Hümeyra: Stalking nog steeds groot probleem
Vijf jaar geleden werd de 16-jarige Hümeyra vermoord door haar stalker. Een afschuwelijk verlies voor haar naasten en een beangstigende werkelijkheid voor andere slachtoffers van stalking. Na dit verschrikkelijke incident, werd dan ook de conclusie getrokken dat er iets moest veranderen aan de aanpak hiervan. Helaas is dit op de dag van vandaag nog steeds niet gelukt. Volgens de NOS is het zo dat zowel het in kaart brengen van het aantal slachtoffers, als de aanpak van stalkers veel te wensen overlaat.
Falend beleid
Uit onderzoek naar de moord op Hümeyra, die op 18 december 2018 werd
vermoord op haar ex, bleek dat de betrokken instanties als politie,
justitie en Veilig Thuis tekort hadden geschoten. Hümeyra had namelijk
al maandenlang last van haar ex. Bekir E. stalkte en bedreigde haar al
maanden. Ondanks meerdere aangiftes van Hümeyra ondernam de politie
echter geen actie.
Er ontstond veel ophef over de moord op het minderjarige meisje en het falende beleid dat dit had moeten voorkomen. Nadat onderzoek naar de betrokken organisaties, uitwees dat deze gefaald hadden, kwam er meer inzet om stalking onder controle te krijgen.
Tot nu toe heeft dat dus nog niet mogen baten. De instanties wijzen hiervoor voornamelijk naar tekorten in budget en personeel. Toch dringt de politie erop aan om altijd aangifte te doen, ook als je denkt dat er niets mee wordt gedaan.
Femicide in Nederland
De moord op Hümeyra is slechts een van de vele gevallen van femicide. Femicide is de moord op een vrouw, meestal door een (ex-)partner, soms door een ander mannelijk familielid. Wereldwijd worden er elk uur (!) vijf vrouwen vermoord in deze specifieke context. In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord, meestal door een (ex-)partner. Toch wordt er erg weinig gedaan aan femicide. Het wordt zelfs meestal niet als femicide benoemt, maar als een wanhoopsdaad of een crime passionel. De media hebben vaak de neiging femicide te verbloemen of te romantiseren, ondanks de grootte van dit zorgwekkende probleem.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Hof laat beelden doodschieten Hümeyra zien tijdens zitting hoger beroepUp 2 Date
Advocaat familie Hümeyra: "Appje 'weer een Turk minder' van agenten ging wél over haar"Up 2 Date
Bekir E. krijgt in hoger beroep 20 jaar cel en tbs voor moord op HümeyraUp 2 Date
Rotterdamse agenten stuurden ook discriminerende appjes na moord Hümeyra