Up 2 Date

Zwarte mannen met melanomen hebben slechtere overlevingskans door witte medische wereld

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Zwarte mannen met melanomen hebben slechtere overlevingskans door witte medische wereld

Uit een nieuwe studie blijkt dat melanomen (een agressieve vorm van huidkanker) bij zwarte mannen erg laat worden geconstateerd, waardoor zij hier sneller aan overlijden dan witte mannen.

Melanomen

Een melanoom is een vorm van huidkanker die iedereen kan krijgen. Het komt in Nederland het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en de 60 jaar oud. Jongeren kunnen het ook krijgen wanneer ze te lang blootgesteld zijn aan de zon, aldus Máxima MC. Het Integral Kankercentrum Nederland (IKN) stelde eerder al vast dat mannen vaak een slechtere prognose hebben dan vrouwen met een melanoom. "Nederlandse vrouwen zijn, vergelijkbaar met andere landen, vatbaarder om een melanoom te ontwikkelen dan mannen, hoewel de overleving van mannen slechter is. Witte mannen hebben vaker zwerende melanomen op de romp of in het hoofd/halsgebied", schrijft IKN.

Onderzoek

Uit een recente studie van Journal of the American Academy of Dermatology blijkt dat zwarte mannen melanomen op andere plekken krijgen dan witte mannen. Melanomen komen bij hen vaker voor onder hun vingernagels en onder hun voeten. Dit komt niet overeen met de plekken waar witte mannen melanomen krijgen, waardoor zwarte mannen veel later een diagnose krijgen, meldt NU.nl. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, omdat het sneller uitzaait dan andere vormen. Hierdoor hebben zwarte mannen 26 procent meer kans om eraan te overlijden. Terwijl deze vorm van huidkanker veel vaker voorkomt bij witte mannen.

Gebrek aan representatie

Dit is een van de voorbeelden uit de medische wereld, waaruit blijkt dat een gebrek aan representatie desastreuze gevolgen kan hebben voor niet witte bevolkingsgroepen. Zo schreef Laura ter Steege vorig jaar een artikel voor Arts In Spe over de risico's van een verlate, onjuiste of ontbrekende diagnose bij zwarte mensen en mensen van kleur. Ze spreekt onder andere dermatoloog Jim Zeegelaar over de ontbrekende representatie in de medische leerboeken.

"Artsen leren tijdens hun opleiding onvoldoende over het herkennen van huid­aandoeningen bij een donkere huid. We zijn geschoold om te kijken naar roodheid van de huid. Maar hoe donkerder de huid, hoe moeilijker je roodheid opmerkt. Dit maakt het voor artsen lastiger om ­huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, te herkennen." Zeegelaar vindt het van belang dat artsen en geneeskundestudenten leren waar ze naast roodheid van de huid op kunnen letten. Zo uiten ontstekingen zich ook door warmte en zwellingen, aldus Zeegelaar.

Kwaliteit van zorg

Huisarts en hoogleraar gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh vertelt aan Arts In Spe dat je huidskleur invloed heeft op de zorgkwaliteit in Nederland. "Dit heeft te maken met kennisachterstand onder artsen over de donkere huid, maar ook met – dat moeten we écht erkennen – racisme in de zorg. Dat artsen bijvoorbeeld denken dat een moslimvrouw geen prenatale diagnostiek wil en daardoor niet eens vragen of zij een vlokkentest wil."

Gelukkig is er wel enige progressie gemaakt. Zo werd begin dit jaar een tekening, gemaakt door een student, van een zwarte foetus in medische boeken gepubliceerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie