Up 2 Date

Israël bombardeert Libanon na vermeende raketaanval van Hezbollah

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Israël bombardeert Libanon na vermeende raketaanval van Hezbollah

Israël heeft een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op Libanon als reactie op een dodelijke aanval in de door Israël bezette Golanhoogten. De Israëlische regering beschuldigt Hezbollah van het overschrijden van een 'rode lijn' en vreest voor verdere escalatie.

Luchtaanvallen en beschuldigingen

De Israëlische luchtmacht bombardeerde wapenopslagplaatsen en infrastructuur van Hezbollah in verschillende delen van Libanon, waaronder de Bekavallei en nabij de stad Tyrus. Dit gebeurde na de beschuldiging dat Hezbollah verantwoordelijk was voor een raketaanval op een voetbalveld, waarbij twaalf mensen omkwamen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanval "het overschrijden van alle rode lijnen" en beschreef Hezbollah als een "terroristische organisatie die opzettelijk op burgers schiet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oplopende spanningen en reacties

Hezbollah ontkent betrokkenheid bij de aanval en er zijn onbevestigde berichten dat een mislukte Israëlische onderscheppingsraket de oorzaak kan zijn geweest. Iran, een bondgenoot van Hezbollah, waarschuwde Israël voor verdere "avonturen" in Libanon en beschuldigde het land van het afleiden van aandacht van zijn daden in Palestina. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gaf aan dat er "alle aanwijzingen" zijn dat Hezbollah achter de raketaanval zat en herhaalde de steun van de VS voor "Israëls recht om zich te verdedigen."

Dreiging van Escalatie

Volgens Al Jazeera's Zeina Khodr waren de recente Israëlische aanvallen bedoeld als boodschap aan Hezbollah. "Dit soort aanvallen hebben we de afgelopen 10 maanden vaker gezien sinds Hezbollah een front opende in Zuid-Libanon om de mensen in Gaza te helpen", aldus Khodr. De Israëlische reactie en de keuze om militaire of burgerdoelen aan te vallen, kunnen een kantelpunt vormen in het grensconflict dat op 8 oktober begon. Israël gaf eerder al aan dat ze klaar zijn voor een regelrechte oorlog met Libanon.

Internationale verontwaardiging

De Verenigde Naties, de VS en de Europese Unie veroordeelden de aanval en riepen op tot terughoudendheid om een volledige oorlog te voorkomen. Josep Borrell, de vicevoorzitter van de EU, pleitte voor een "onafhankelijk internationaal onderzoek". Sinds het begin van de oorlog op Gaza zijn volgens de VN meer dan 350 mensen omgekomen bij herhaalde Israëlische aanvallen op Libanon, waaronder ongeveer 100 burgers. Israëlische functionarissen melden dat meer dan 30 mensen, inclusief 10 burgers, zijn omgekomen bij aanvallen vanuit Libanon.

Ster advertentie
Ster advertentie