Twee Palestijnse broers uit Zweden gaan viraal met eigen frisdrank merk Palestine Drinks
- News
- Twee Palestijnse broers uit Zweden gaan viraal met eigen frisdrank merk Palestine Drinks
Sinds de aanvallen op de Gazastrook zijn er verschillende lijstjes gemaakt van bedrijven die het Israëlische geweld direct of indirect steunen. Enkele voorbeelden van deze bedrijven zijn Starbucks, McDonalds, Coca-Cola en Pepsi. Twee Palestijnse broers uit het Zweedse Malmö hebben daarom besloten om hun eigen frisdrankmerk op te zetten: Palestine Drinks.
Steun Palestina
Met Palestine Drinks bieden de broers een alternatief voor de bedrijven die het geweld tegen de Palestijnen steunen. Palestine Drinks is een onafhankelijk bedrijf dat zijn eigen drankjes produceert. De broers willen daarnaast ook nog een deel van hun winst doneren aan organisaties die Palestina op verschillende manieren steunen.
Ontwerp blikje
Het blikje is ontworpen met verschillende Palestijnse elementen. Zo is de Palestijnse olijfboom verwerkt op het blikje. Ook is het patroon van de keffiyeh, de traditionele Palestijnse sjaal die symbool staat voor de Palestijnse vrijheid, te zien op het onderste gedeelde van het blikje.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Social media
Het bedrijf is in korte tijd flink gegroeid. De eerste Instagram-post dateert van 14 februari 2024. In nog geen maand tijd heeft de Palestine Drinks Instagram-pagina ruim 36 duizend volgers. Op hun Instagram-pagina laten ze in een reel zien hoe de broers hun drankjes fabriceren. Het filmpje is inmiddels 140.000 keer bekeken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.
Lees ook
Up 2 Date
Boycot resulteert in verkoopafname bij McDonald's, aandelen dalenFunX
Boycots voor een vrij Palestina: heeft dat eigenlijk zin?Up 2 Date
McDonalds heeft mindere omzet door boycot: "Miljoenen minder"Up 2 Date
Influencers doen oproep om Zara te boycotten: "Lijkenzakken en poppen met halve ledematen"