Up 2 Date

Aantal kankergevallen bij mensen onder de 50 jaar gestegen met bijna 80 procent

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Aantal kankergevallen bij mensen onder de 50 jaar gestegen met bijna 80 procent

Het aantal mensen onder de vijftig jaar met beginnende kanker is binnen dertig jaar wereldwijd met tachtig procent toegenomen. Dit melden wetenschappers in het tijdsschrift BMJ Oncology. Het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift is gebaseerd op gegevens uit 204 landen en richt zich op 29 soorten kanker.

Aantal kankergevallen gestegen

De onderzoekers kwamen tot de schokkende ontdekking dat het aantal kankergevallen van beginnende kanker bij mensen onder de vijftig wereldwijd met 79,1 procent is toegenomen. Zo waren er in 1990 wereldwijd 1,82 miljoen gevallen en in 2019 3,26 miljoen mensen onder de vijftig met de ziekte. Dit gebeurde allemaal binnen een korte tijdsspanne van dertig jaar (1990 tot en met 2019). Het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker is in dezelfde periode toegenomen met 27,7 procent.

In 2019 leed 31,7 op de 100.000 mensen aan borstkanker en 3,5 op de 100.000 mensen overleed aan de gevolgen ervan. Tussen 1990 en 2019 groeide ook het aantal prostaat- en strottenhoofdkanker gevallen het snelst.

Volgens de onderzoekers zijn factoren als ongezonde voeding en alcohol- en tabaksgebruik de oorzaak voor de flinke stijging in het aantal kankergevallen. Ze benadrukken dat een gezonde levensstijl van belang is om de toename terug te dringen.

Dreigende toename

Gevallen van beginnend kanker werden het meest gevonden in Noord-Amerika, Oceaniƫ en Europa. Daar kwamen ook de meeste sterfgevallen voor. Maar ook inwoners uit lage -en middeninkomenslanden worden veelvuldig geconfronteerd met de ziekte. In 2030 verwachten de onderzoekers dat het aantal kankergevallen met 31 procent zal stijgen indien er geen verbetering is. De sterfgevallen zullen dan met 21 procent stijgen.

NPO Kennis

Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders krijgt ooit kanker. De diagnose heeft vaak grote impact op je leven. Ben je benieuwd naar wat er in je lichaam gebeurt als je de ziekte hebt of waarom het lastig is om te herstellen? NPO Kennis legt je in deze serie uit wat je moet weten over de ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie