Ruim helft van Nederlanders weleens gediscrimineerd bij sollicitatie
- News
- Ruim helft van Nederlanders weleens gediscrimineerd bij sollicitatie
Discriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt blijkt nog steeds een groot probleem. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction waar het AD over schrijft, is meer dan de helft van de Nederlanders weleens gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces.
Het onderzoek werd in opdracht gehouden van de Nationale Vacaturebank en Intermediair. Daarbij werden ruim tweeduizend Nederlanders ondervraagd, waaronder werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Al bij het sturen van een sollicitatiebrief of een inschrijving voor werk gaat het vaak mis. Zo geeft 55 procent aan bij die processen weleens gediscrimineerd te zijn. 53 procent zegt discriminatie te hebben meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek.
Kenmerken
Op basis van welke kenmerken wordt er dan gediscrimineerd? Volgens het onderzoek gaat het in 53 procent van de gevallen om leeftijdsdiscriminatie. Afkomst staat met 27 procent op de tweede plaats en uiterlijke kenmerken op de derde met 25 procent. In gesprek met het AD geeft Sharita Boon van de Nationale Vacaturebank aan dat er bij die laatste twee vaak sprake van overlapping kan zijn.
"Discriminatie op uiterlijke kenmerken kan ook te maken hebben met iemands afkomst. Hoe iemands haar eruitziet of de kleur van iemands huid kan leiden tot de vraag: ‘Waar kom je vandaan?'"
Overige kenmerken waarop gediscrimineerd wordt, zijn discriminatie op (achter)naam (22 procent), geslacht (18 procent) en seksuele voorkeur (3 procent).
Discriminatie op de werkvloer
Niet alleen discriminatie tijdens het sollicitatieproces is een groot probleem. Ook discriminatie op de werkvloer komt nog steeds veel voor. Zo geeft 40 procent van de ondervraagden aan dat zij zich weleens gediscrimineerd voelden door een leidinggevende of collega. Daarnaast geeft 56 procent aan dat er weleens discriminerende grapjes worden gemaakt en worden er volgens 51 procent opmerkingen gemaakt 'die eigenlijk niet kunnen'.
'Inclusiviteit bevorderen voor meer werkgeluk'
Volgens Boon is het erg noodzakelijk dat werkgevers beseffen hoe belangrijk het is om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden.
"Inclusiviteit bevorderen en discriminatie tegengaan zorgt voor een sociaal veilige werkplek. Dat brengt meer werkgeluk en dat hebben werknemers nodig om productief te kunnen zijn en resultaten te behalen."
Lees ook
FunX
Discriminatie zit ook in algoritmes: "Zij zijn de spiegels van de maatschappij"Up 2 Date
TU Eindhoven krijgt tik op de vingers na 'discriminatie van mannen'Up 2 Date
Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen discriminatieUp 2 Date
Extremisten projecteerden 'White Lives Matter' vóór Erasmusbrug ook in Venlo