Regeringspartijen bereiken akkoord over kinderpardon
- News
- Regeringspartijen bereiken akkoord over kinderpardon
Nadat Tim Hofman eind vorig jaar met ruim 250.000 handtekeningen richting de Tweede Kamer vertrok, is er nu een akkoord gekomen voor nieuwe afspraken rondom het omstreden kinderpardon. De vier regeringspartijen, VVD, CDA, D66 en CristenUnie, hebben gisteren besloten dat er een soepelere regeling komt voor de 700 asielkinderen die al een tijd in Nederland wonen maar eigenlijk geen recht hebben op een verblijf. Ze worden opnieuw beoordeeld en naar verwachting mag zo'n 90 procent blijven. Vandaag wordt er door de partijen verder gedebatteerd over de versoepelingen rondom het kinderpardon.
kinderpardon afgeschaft
Voor nieuwe gevallen wordt alles een stuk duidelijker. Er zal sneller worden geoordeeld en de kinderpardonregeling wordt afgeschaft. Staatssecretaris Harbers zegt tegen het AD: "We hebben voor de toekomst een stelsel opgebouwd waarbij je mensen geen hoop geeft op een verblijfsvergunning, die geen hoop zouden moeten hebben. Je moet je neerleggen bij wat de rechter beslist en niet denken dat omdat je zaak daarna veel aandacht krijgt, je toch nog kan blijven". Zo hoopt hij dat er geen tijd meer gerekt wordt tijdens procedures.
beslissen over uitzonderingen
De staatssecretaris zal niet langer meer beslissen over uitzonderingsgevallen. Deze bevoegdheid gaat naar het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de IND. Ook zal voortaan alleen aan het begin van de asielprocedure gekeken worden of er sprake is van dit soort uitzonderlijke omstandigheden en of er dus een eventueel hoger beroep mogelijk is. "Als er bij de eerste aanvraag die je in Nederland doet, wordt geoordeeld dat er geen andere omstandigheden meespelen, dan moet je je daar bij neerleggen", aldus Harbers.
kortere procedures
De IND krijgt extra geld om de asielprocedures sneller en zorgvuldiger te laten verlopen. Dit is om te voorkomen dat er weer een hele groep kinderen ontstaat die jaren moet wachten op een antwoord, om vervolgens tóch uitgezet te worden. Die kinderen zijn dan inmiddels hier opgegroeid en dat zorgt voor de pijnlijke gevallen die afgelopen jaren vaak in het nieuws kwamen, zoals het verhaal van de Armeense Howick en Lili.
Tim Hofman
Over het algemeen zijn de reacties op het akkoord positief. Tim Hofman, die ervoor zorgde dat het kinderpardon onder de aandacht kwam, is blij met de uitkomst. Tegen persbureau ANP zegt hij wel: "Ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat." Eind vorig jaar bracht Tim de #BOOS-documentaire Terug Naar je Eige Land uit, waarin het verhaal van de Iraakse Nemr werd verteld. Hij dreigde namelijk het land uitgezet te worden. Op Twitter bedankt Nemr iedereen door middel van een filmpje: "Yes, het is eindelijk gebeurd!"
Fernando belde vanmorgen in Start met een 'voorzichtig blije' Tim om hem te feliciteren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
minder vluchtelingen
Toch is er ook wat kritiek. Door het nieuwe akkoord zullen er meer mensen in Nederland mogen blijven, maar daarom zullen er minder vluchtelingen uit oorlogsgebieden toegelaten worden: 500 in plaats van 750. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR laat op Twitter weten het jammer te vinden dat de nieuwe regels ten koste gaan van de vluchtelingen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Tim Hofman haalt 70.000 handtekeningen voor beter kinderpardon in een nachtFunX
Deze docu vertelt het verhaal van vijf kinderen die het land uit moetenUp 2 Date
Tim Hofman en Nemr (8) geven Tweede Kamer 110 kilo handtekeningen voor beter kinderpardonUp 2 Date
Rechter dwingt vermeend slachtoffer van Diddy om naam bekend te maken