Unicef: 1 op de 7 jongeren wereldwijd heeft psychische aandoening
- News
- Unicef: 1 op de 7 jongeren wereldwijd heeft psychische aandoening
Wereldwijd kampt ongeveer 1 op de 7 jongeren tussen de 10 en 18 jaar met psychische problemen. Dat blijkt uit het vandaag verschenen onderzoek van UNICEF: The State of the World's Children 2021: On My Mind. De hulporganisatie van de Verenigde Naties stelt dat de mentale gezondheid van een hele generatie onder druk staat en dat dit niet langer genegeerd kan worden.
Pandemie heeft grote impact
Volgens UNICEF heeft de coronacrisis een grote impact op de mentale gezondheid van veel jongeren. Echter waren psychische problemen ook vóór de pandemie een groot probleem. Zo is zelfmoord een van de vijf meest voorkomende doodsoorzaken onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud. In West-Europa is het zelfs de tweede doodsoorzaak. De onderzoekers stellen dat jongeren mentale gezondheid een belangrijk onderwerp vinden en dat ze het taboe rondom psychische problemen willen doorbreken om mentaal welzijn bespreekbaar te maken.
Omgeving is allesbepalend
Uit het onderzoek blijkt ook dat onder andere de gezinsomgeving, culturele normen, armoede en discriminatie van invloed zijn op de mentale gezondheid van jongeren. Desondanks worden psychische aandoeningen in veel delen van de wereld behandeld als een probleem dat losstaat van deze invloeden. Directeur van UNICEF Nederland Suzanne Laszlo zegt in een persbericht dat mensen zich ervan bewust moeten worden dat de omgeving van jongeren allesbepalend is. "Een school kan bijvoorbeeld een gezonde en inclusieve omgeving zijn waar kinderen vaardigheden leren om hun welzijn te versterken, maar ook een plek zijn waar ze pesten, racisme, discriminatie, groepsdruk en enorme stress over schoolprestaties ervaren. Dat heeft invloed op het mentaal welzijn"
Meer aandacht
Volgens UNICEF moet er meer onderzoek gedaan worden naar de problematiek onder jongeren en in veel meer sectoren aandacht worden besteed aan mentale gezondheid. "Mentale gezondheid is een belangrijk onderdeel van de individuele gezondheid, maar ook het fundament voor gezonde relaties en gemeenschappen in de wereld", aldus Laszlo.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Lees ook
On Speaker
Tiziana zet haar mental health voorop: "Je moet vooral jezelf tevreden houden"Sport
Naomi Osaka trekt zich terug uit belangrijk tennistoernooi na statement over mental healthFunX
Oprichter Filling Pieces: "Mental Health onderbelicht in onze generatie"Entertainment
Voetballer Haps openhartig over mentale problemen: "Heb een jaar lang ermee gelopen"