Up 2 Date

Israël sluit Al Jazeera-kantoor in Ramallah: persvrijheid onder vuur

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël sluit Al Jazeera-kantoor in Ramallah: persvrijheid onder vuur

Terwijl het geweld van Israël op Palestina nog altijd oplaait, sluit Israël het kantoor van Al Jazeera in Ramallah. Dit zet de internationale persvrijheid verder onder druk, juist op het moment dat kritische verslaggeving hard nodig is.

45 dagen gesloten

In de vroege uren van zondag werd het kantoor van Al Jazeera in Ramallah door Israëlische soldaten binnengevallen. Het nieuwsplatform werd eerder gedwongen om voor minstens 45 dagen de deuren te sluiten. Volgens Israëlische autoriteiten zou de zender "ophitsen tot terrorisme", een beschuldiging die de afgelopen maanden steeds vaker werd geuit. Al Jazeera is al eerder in Israël hard aangepakt, met blokkades en inbeslagname van materialen. De actie van dit weekend is echter een nieuwe escalatie, aangezien het kantoor zich bevindt op Palestijns gebied.

Toenemende spanningen en invallen op de Westelijke Jordaanoever

De sluiting van het kantoor van Al Jazeera komt op een moment van extreme spanningen in Palestijnse steden zoals Jenin en Tulkarm. Israëlische militaire invallen eisen daar een zware tol, met inmiddels meer dan 700 doden in 2023. Hoewel Ramallah officieel onder Palestijnse controle valt volgens de Oslo-akkoorden, blijft Israël militaire operaties uitvoeren in het gebied. De invallen veroorzaken verwoestingen en Al Jazeera was een van de weinige media die de omvang van deze aanvallen vastlegde. Met de sluiting van het kantoor wordt de vrije pers effectief het zwijgen opgelegd, net nu verslaggeving van cruciaal belang is.

Internationale bezorgdheid om persvrijheid groeit

De sluiting van het Al Jazeera-kantoor in Ramallah is internationaal scherp veroordeeld. Zowel de Palestijnse journalistenvakbond als de Foreign Press Association spreken van een directe aanval op de persvrijheid. Ook in Gaza, waar Al Jazeera als enige internationale zender nog permanent verslag doet, zijn journalisten het doelwit geworden van Israëlische aanvallen. De Israëlische regering stelt echter dat Al Jazeera een spreekbuis is voor Hamas en Hezbollah, hoewel deze beweringen niet zijn onderbouwd met bewijs. Ondertussen proberen Palestijnse journalisten hun werk te blijven doen, te midden van groeiende repressie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie