Up 2 Date

GGD's maken zich zorgen: "Ruim helft van de jongeren ervaart psychische klachten"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. GGD's maken zich zorgen: "Ruim helft van de jongeren ervaart psychische klachten"

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van jongeren, en dan vooral over die van jongvolwassen vrouwen en jongeren in de stad. Uit een enquête onder de jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar kwam naar voren dat veel van hen lichte tot ernstige psychische klachten zoals angst en depressieve gevoelens ervaren.

Angst en depressie

Bijna 70.000 jongeren vulden de enquête vorig jaar in. Wel 63 procent van alle vrouwelijke respondenten en 56 procent van de jonge mensen uit stedelijke gebieden gaven aan dat dat ze het afgelopen jaar mentale klachten hebben gehad. In de meeste gevallen ging het om lichte klachten. Over het algemeen zeggen de jongvolwassenen dat ze last hebben gehad van bijvoorbeeld angst of enkele depressieve gevoelens.

Er moet wel bij vermeld worden dat de uitslag misschien niet geheel representatief is. De onderzoekers stellen namelijk dat mensen die problemen ervaren vaak eerder geneigd zijn een desbetreffende vragenlijst in te vullen. Toch is er volgens de directeur van de GGD GHOR, Ton Coenen, een ding duidelijk: "De resultaten van dit onderzoek laten zien dat meer actie écht noodzakelijk is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenzaamheid

Een vaak terugkomende psychische klacht bij jongvolwassenen bleek eenzaamheid te zijn. Die eenzaamheid kwam volgens de onderzoekers het vaakst voor bij praktisch opgeleide jongvolwassenen, vrouwen en mensen die alleen wonen, zo schrijft de NOS. Deze groepen misten het afgelopen jaar een hechte emotionele band met iemand, maar ook sociaal contact met vrienden, familie en kennissen.

Ernstige klachten

Een derde van de respondenten gaf naast de mildere klachten ook aan heftigere psychische klachten te hebben. Zo had een derde van de mensen die de lijst invulden "een enkele keer" tot "heel vaak" suïcidale gedachten. GGD GHOR benadrukt dat de suïcidale gedachten bij jongvolwassenen in de meeste gevallen maar een enkel keer voorkwamen.

Impact corona

In de enquête werd ook gevraagd naar het mentale welzijn tijdens de coronapandemie. Bijna de helft van de ondervraagden vulden in dat de coronapandemie een negatieve invloed heeft gehad op hun mentale welzijn. Twee derde van de deze respondenten had door de coronaperiode zelfs extra hulp of steun nodig.

Hoewel er uit de overige antwoorden van de enquête niet af te leiden valt of de toename van psychische klachten over het algemeen ook door de pandemie komt, had corona volgens GGD GHOR zeker impact op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. De komende tijd worden er "verdere verdiepende analyses uitgevoerd", om uit te zoeken waarom bijvoorbeeld vrouwen vaker aangeven mentale klachten te hebben en wat deze impact op de mentale gezondheid op lange termijn betekent.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie