Up 2 Date

Mikael (11) en zijn moeder blijven voorlopig in Nederland dankzij nieuwe verblijfsaanvraag via vader

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mikael (11) en zijn moeder blijven voorlopig in Nederland dankzij nieuwe verblijfsaanvraag via vader

Mikael, een 11-jarige jongen uit Amsterdam, kan voorlopig opgelucht ademhalen. Hij en zijn moeder mogen in Nederland blijven, dankzij een nieuwe verblijfsaanvraag die via zijn vader is ingediend. Deze aanvraag biedt Mikael de kans om alsnog een leven in Nederland op te bouwen, zonder de dreiging van een uitzetting naar Armenië. Dit meldt de kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

Nieuwe verblijfsaanvraag biedt hoop

Volgens bronnen uit Den Haag hebben Mikael en zijn moeder onlangs een verzoek ingediend om in Nederland te mogen blijven, Deze aanvraag is ingediend door zijn advocaat en wordt ondersteund door Mikaels vader, die ergens anders in Nederland woont en over een voorlopige verblijfsvergunning beschikt. De vader hoopt op basis van het recht op gezinsleven dat Mikael het land niet wordt uitgezet, schrijft Het Parool.

Wettelijke procedure en verblijf

Vandaag is de laatste dag van de 28 dagen die Mikael en zijn moeder hadden om Nederland te verlaten, na het eerdere oordeel van de Raad van State. De situatie is nu veranderd, omdat moeder en zoon zijn niet langer uitgeprocedeerd zijn, maar wachten op een nieuwe procedure. Dit betekent dat hun uitzetting naar Armenië voorlopig van de baan is en ze sinds dinsdag weer legaal in Nederland verblijven.

Het eerdere oordeel van de Raad van State

De 11-jarige Mikael is geboren en opgegroeid in Amsterdam, maar moest van de Raad van State terug naar Armenië, het land van zijn moeder, terwijl hij daar nog nooit is geweest. Ondanks eerdere pogingen om een verblijfsvergunning te krijgen, werden zowel de asielaanvragen van zijn moeder als hun latere verzoek afgewezen door de immigratiedienst IND. In juli bepaalde de hoogste rechter in Nederland dat Mikael en zijn moeder uitgezet moesten worden naar Armenië, tot grote onvrede van veel Nederlandse burgers.

Ster advertentie
Ster advertentie