Politie: 'Geen bewijs voor needle spiking in Nederland na onderzoek'
- News
- Politie: 'Geen bewijs voor needle spiking in Nederland na onderzoek'
De politie heeft na een onderzoek onder zo'n dertig mogelijke gevallen van 'needle spiking' geen bewijs gevonden dat iemand in Nederland gedrogeerd is met een naald. Dat laat een politiewoordvoerder weten aan NU.nl.
Meerdere meldingen
Het fenomeen 'needle spiking' houdt de gemoederen al langere tijd bezig. In andere landen wordt er al langer melding van gemaakt. Zo zijn er in Groot-Brittannië inmiddels meer dan 1300 aangiften onderzocht, bewijs werd echter niet gevonden. Ook in België en Frankrijk zijn tientallen verhalen bekend. In Nederland komen er steeds meer meldingen van 'needle spiking'. Zo bleek halverwege mei dat de politie in Amsterdam de afgelopen maanden meerdere meldingen heeft gehad van mensen die slachtoffer denken te zijn geworden van een prikincident.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onderzoek
Nadat er in Nederland steeds meer meldingen kwamen van mensen die dachten met een naald gedrogeerd te zijn, startte de politie een onderzoek. Voor de onderzoeken zijn getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. Ook werden mogelijke slachtoffers medisch onderzocht en zijn er bloed- en urinemonsters getest. "In geen enkel geval is aangetoond dat er daadwerkelijk een stof is geïnjecteerd", zegt een politiewoordvoerder tegen NU.nl. Het is echter onduidelijk of het onderzoek op tijd werd uitgevoerd, aangezien sommige verdovende middelen snel uit bloed en urine verdwijnen.
Vraagtekens
Het Trimbos-instituut zette vorige maand nog vraagtekens bij de meldingen. Koen Koopman van Trimbos gaf in gesprek met NH Nieuws toe dat het mogelijk is om iemand met een naald te drogeren, maar zei wel dat het een 'omslachtige methode' is. "Er is een kans dat het gebeurt, maar onzeker is de schaal waarop." Koopman benadrukte dat er ook andere redenen kunnen zijn waardoor mensen onwel worden tijdens het uitgaan, zoals alcoholvergiftiging. "Wanneer alcohol verkeerd valt, kunnen de effecten lijken op die van de drugs GHB en ketamine", aldus Koopman.
Aangifte
Hoewel de politie nu zegt 'een beeld van de situatie' te hebben, kan er nog altijd niet met zekerheid gezegd worden of 'needle spiking' daadwerkelijk niet voorkomt. De politie neemt meldingen van 'needle spiking' nog altijd heel serieus. Een politiewoordvoerder benadrukt in gesprek met de NOS namelijk dat mensen, die denken dat ze geprikt zijn, altijd aangifte mogen doen.
Man aangehouden in Den Haag
De laatste melding in Nederland kwam afgelopen zaterdag, toen een vrouw tijdens een festival in het Zuiderpark in Den Haag geprikt zou zijn met een naald. De vrouw merkte zelf niets, maar de 31-jarige verdachte zou door omstanders betrapt zijn toen hij de vrouw met een naald prikte. De politiewoordvoerder laat aan de NOS weten dat nog wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake was van 'needle spiking'. Er werd wel een naald aangetroffen bij de man, maar dat zou ook te maken kunnen hebben met een drugsverslaving van de verdachte.
Lees ook
Up 2 Date
Man (20) in Frankrijk aangehouden op verdenking van 'needle spiking'FunX Amsterdam
Meer meldingen van 'needle spiking' in nachtleven AmsterdamFunX
Nathalie (22) werd gedrogeerd via 'needle spiking': "Ik had niks door"Up 2 Date
Belgisch tienerfestival stilgelegd na meldingen van 'needle spiking', 24 jongeren onwel