Directeur verandert racistische regels voor haardracht op Engelse school
- News
- Directeur verandert racistische regels voor haardracht op Engelse school
Een school in Londen is in het nieuws vanwege het veranderen rondom de regels hoe studenten hun haar moeten dragen. De regels die op veel Engelse scholen gehanteerd worden, zijn racistisch. Daar heeft de directeur van Townley Grammar een stokje voor gestoken.
'afro was tegen de regels'
Het nieuws over de verandering op Townley Grammar komt nadat diverse leerlingen in heel Engeland van school werden weggestuurd vanwege hun haardracht. Ruby Williams kreeg een schadevergoeding, nadat ze diverse keren werd weggestuurd van haar school in Hackney. De reden? Haar afro was 'tegen de regels van het schooluniform in en zorgde ervoor dat andere studenten het schoolbord niet konden zien.'
rasta knippen
Ook de moeder van de 12-jarige Chikayzea Flanders sleepte de school waar hij op zat voor de rechter, nadat de leiding had geeist dat hij zijn rasta zou knippen. De 8-jarige Farouk James kreeg eveneens te horen dat hij zijn lange krullen af moest knippen voordat hij naar een 'fatsoenlijke' middelbare school zou kunnen.
'racistisch gedrag'
Desmond Deehan, schoolhoofd op Townley Grammar, was zo geshockeerd door de regels die de scholen in zijn land hanteren als het gaat om haardracht, dat hij besloot het roer helemaal om te gooien. Hij praatte met zijn leerlingen en merkte dat de straffen die werden opgelegd wanneer leerlingen hun haar niet zo droegen als de schoolleiding dat wilde, racistisch waren. Ze kwetsten de leerlingen die straf kregen enorm. "Door naar studenten te luisteren en met ze praten, realiseerden wij ons dat dit echt racistisch gedrag is", legt hij uit aan Metro UK.
"Haardracht moet een beschermd kenmerk zijn, op dezelfde manier als taal en de kleur van je huid dat zijn."
'genetische make-up'
Hij veranderde de regels in de schoolhandleiding voor zijn school: leerlingen mogen hun haar dragen zoals ze willen, of dat nou stijl, afro, lang, kort, gekleurd of kaal is. "Mensen hebben geen keuze als het gaat om wat voor soort haar ze hebben", legt Desmond uit. "Het maakt deel uit van hun 'genetische make-up' dat hun haar op een bepaalde manier groeit en daarom bepaald beheer vereist. Dat negeren is het resultaat van een institutioneel racistisch perspectief."
probleem is onder het tapijt geveegd
Niet alleen de berichtgeving, maar ook het lezen van het boek Don't Touch My Hair van Emma Dabiri, spoorde hem aan om de regels helemaal te veranderen. Emma Dabiri is een academicus die oproept om het haar van kinderen met een getinte of donkere huidskleur bij wet te beschermen. Desmond: "Mensen als Emma hebben hier al zo lang last van en zijn niet gehoord."
"Dat zegt veel over wat er mis is. Dit probleem is nooit eerder opgemerkt, maar onder het tapijt geveegd en genegeerd. Hopelijk zijn we nu in een samenleving waar we dit onder ogen kunnen zien: kolonialisme en blanke superioriteit hebben de manier waarop we over dingen denken beïnvloed. We moeten nu ook de ballen hebben om onszelf een spiegel voor te houden, onze acties onder ogen te zien en dingen te veranderen."
positief
De nieuwe regel die Desmond invoerde heeft volgens hem nu al een heel positief effect op de leerlingen. Volgens hem zijn veel van hen veel zelfverzekerder geworden en conflicten die ze anders wellicht met de schoolleiding zouden hebben zijn er nu niet.
"Het heeft de sfeer in de school zoveel beter gemaakt. Leerlingen denken veel meer na over hun identiteit mét eigen haardracht en het belang daarvan", legt Desmond uit. Volgens hem is het onzin dat alle verschillende kapsels leerlingen zouden afleiden van hun studie.
"Felgekleurd haar, vlechten of gewoon een bos haar waar niets mee gedaan is, leidt écht niet meer af dan allerlei andere dingen in het leven. Wanneer je stopt met studenten uitdagen om iets dat helemaal niet zo relevant voor hen is, kunnen ze hun tijd besteden aan dingen die écht belangrijk en relevant zijn."