Wie gebruiken die populaire racistische WhatsAppstickers?
- News
- Wie gebruiken die populaire racistische WhatsAppstickers?
Een snuivende Anne Frank of twee knielende zwarte jongens met twee witte jongens die op hun rug zitten en daarbij de tekst Zwarte Cross. Er ontstond een maand geleden veel ophef omdat er racistische stickers in WhatsApp-groepen van politieke jongerenorganisaties JOVD en JFVD werden rondgestuurd. De redactie van Alicante dook voor NPO Radio 1 in de lugubere wereld van deze plaatjes en Arda Kaya vertelde over hun bevindingen bij Fernando in Start.
Makers niet te achterhalen
Je denkt misschien dat je zo kan achterhalen wie de stickers heeft gemaakt, maar dat is volgens Arda niet te doen. "Het is niet te achterhalen wie zo'n sticker maakt en op WhatsApp zet. WhatsApp heeft end-to-end-encryption, dus je kan nooit achterhalen wie het heeft gemaakt. Je ziet wel wie de auteur is ook of uit welk pakket het komt, maar niemand schrijft daar zijn echte naam. Het kan dus iedereen zijn."
Jongeren
Iedereen kan een sticker maken, maar uit onderzoek van Alicante blijkt wel dat het voornamelijk jongeren zijn die de WhatsAppstickers gebruiken. "We hebben wat onderzoek gedaan en daaruit bleek dat vooral jongeren stickers gebruiken", zegt Arda. "Tachtig procent van hen zit in een grote WhatsAppgroep en zij gebruiken vooral die stickers. Het is veel, maar hoeveel precies weten we niet."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Schreeuwen op het schoolplein
Maar waarom worden zulke racistische stickers rondgestuurd? Arda denkt dat het te maken heeft met aandachttrekkerij: "Als kind wil je choqueren, de aandacht trekken en het hardste schreeuwen. Vergelijk het met een schoolplein. Dat schoolplein is nu veranderd in een WhatsAppgroep."
Strafbaar?
Jongeren hebben volgens Arda vaak niet door dat de plaatjes zo kwetsend en aanstootgevend zijn. Ook weten ze niet dat zo'n sticker strafbaar kan zijn als het antisemitisch of racistisch is. "Dat kan aanzetten tot haat zaaien en dat is strafbaar. Maar het ontvangen en zien van zo'n plaatje is niet strafbaar."
Genoeg is genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
Up 2 Date
Emotionele vader vermiste backpacker (18) vraagt WhatsApp om hulpEntertainment
Neymar deelt de pikante WhatsApp-gesprekken met de vrouw die hem beschuldigt van verkrachtingGames & gadgets
WhatsApp beperkt aantal keer doorsturen van berichten vanaf nu naar één persoonGames & gadgets
WhatsApp werkt binnenkort niet meer optimaal op deze telefoons