'Een op de vier basisscholen heeft te maken met online shaming'
- News
- 'Een op de vier basisscholen heeft te maken met online shaming'
Een kwart van de basisscholen in Nederland krijgt te maken met het ongewenst verspreiden van naaktbeelden van leerlingen. Een op de vier kinderen uit groep 7 en 8 komt al in aanraking met deze vorm van online shaming, bijvoorbeeld via WhatsApp, Instagram of TikTok. Dat blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV-programma Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies.
Enquête
Op het voortgezet onderwijs komt online shaming vaker voor: daar blijkt het te spelen op negen van de tien scholen. In totaal vulden 410 leerkrachten van groep 7 en 8 de vragenlijst in samen met 185 zorgcoördinatoren van middelbare scholen. Dit zijn personen bij wie leerlingen terecht kunnen voor hulp bij zaken als online shaming. De meesten van deze onderwijsmedewerkers vinden de gevallen van online shaming (zeer) zorgelijk.
Als voorbeeld noemt een Rotterdamse leerkracht van een basisschool: "Er waren foto’s gemaakt tijdens het douchen na de gymles die later rondgingen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet in de lesstof
Hoewel online shaming regelmatig voorkomt op scholen, zijn zij momenteel niet wettelijk verplicht om hier les over te geven. Dat gebeurt nu op sommige scholen incidenteel en met eigen invulling, maar daar zijn leerlingen niet altijd tevreden over. Zo vertelt een slachtoffer aan Pointer dat ze zich bijvoorbeeld niet serieus genomen voelde. "De school deed alsof het mijn fout was”, vertelt een ander.
Volgens veel leerkrachten en coördinatoren moet de aanpak en het lesgeven over online shaming anders. "Het is een maatschappelijk probleem dat standaard moet worden opgenomen in het lessenpakket. Dit zou vanuit Den Haag geregeld moeten worden", aldus een zorgcoördinator die meedeed aan het onderzoek.
Onderwijsvernieuwingen
Ook demissionair minister van Onderwijs en Media, Arie Slob, vindt het belangrijk dat hier meer aandacht aan wordt besteed. De plannen voor onderwijsvernieuwingen, met daarin ook aandacht voor online shaming, liggen echter al een tijdje stil. "Alles moet er nu op gericht zijn om in de volgende kabinetsperiode, en wat mij betreft zo snel mogelijk, dit af te ronden en wettelijk te verankeren dat mediawijsheid op scholen aan de orde moet worden gesteld."
De tv-uitzending van Pointer over 'Lessen in online shaming' is op zondag 9 januari om 22:10 uur te zien bij NPO 2.
Hulp bij online shaming of exposing
Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.
Lees ook
FunX
Dit is wat er gebeurt wanneer je gegevens in een 'exposegroep' belandenFilms, Series & TV
Danny Ghosen confronteert online shamers: "Ik heb dat meisje gewoon kapotgemaakt"FunX
Tur-G zet zich in tegen online shaming: 'Je moet geen naaktfoto's doorsturen'FunX
Samra kreeg op haar 14e te maken met online shaming: "Ik werd opgewacht en bedreigd"