Meer meldingen mensenhandel, sommige slachtoffers uitgebuit door eigen ouders
- News
- Meer meldingen mensenhandel, sommige slachtoffers uitgebuit door eigen ouders
Het aantal slachtoffers van uitbuiting dat hiervoor online hulp zocht bij Chat met Fier is het afgelopen jaar met 14 procent gestegen. Dat blijkt uit het rapport Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Eén op de vijf slachtoffers is jonger dan vijftien jaar en in sommige gevallen worden zij seksueel uitgebuit door hun eigen vader en/of moeder.
Veel kinderen
Bij uitbuiting of mensenhandel kun je denken aan gedwongen seksuele handelingen tegen betaling, waarna het geld naar een pooier of mensenhandelaar gaat. Dat is seksuele uitbuiting, waarvan de meeste meldingen werden gemaakt. Maar ook het onder dwang voor een te laag bedrag werken of gedwongen worden tot criminele activiteiten is uitbuiting.
In totaal namen vorig jaar 285 mensen contact op met de chatlijn van Fier. Daaronder zitten dus veel kinderen, die vaak niet in beeld zijn bij hulpverleners of de politie. Het zijn voornamelijk meisjes, maar ook steeds meer jongens melden zich. Daarnaast is bij het online meldpunt te zien dat slachtoffers steeds langer worden uitgebuit: een kwart van de slachtoffers zit al vijf jaar of langer in zo'n situatie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ouders dader
Uit het rapport van het CKM blijkt dat bij 16 procent van de slachtoffers van seksuele uitbuiting hun eigen ouders de dader zijn. "Hierbij fungeert een vader, moeder of allebei als pooier van hun eigen kind", aldus het rapport. Dit soort gevallen zijn vaak moeilijk op te sporen, laat staan te bereiken, waardoor kinderen soms jarenlang uitgebuit worden.
'Onderzoek nodig'
Shamir Ceuleers, woordvoerder van het CKM, zegt in een persbericht dat er concrete acties nodig zijn. "We dringen er daarom op aan dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid onderzoek laat doen naar hoe deze kinderen beter kunnen worden gesignaleerd en beschermd en hoe hun ouders kunnen worden gestopt. Hoewel we al eerder constateerden dat ook ouders daders kunnen zijn, heeft de vorige staatssecretaris amper iets met die kennis gedaan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Weinig zicht op slachtoffers
Er is maar weinig zicht op de slachtoffers van mensenhandel in Nederland en dat is zorgelijk. Volgens het CKM is een melding maken en hulp zoeken voor velen een te grote stap door "een gebrek aan vertrouwen, angst voor verwijten van de maatschappij en het reële risico op represailles van de dader".
De anonieme hulpverlening via Chat met Fier blijkt toch goed te werken: in de afgelopen drie jaar zijn zo'n achthonderd slachtoffers op die manier ondersteund, die vaak niet bij een andere instantie in beeld zijn. Volgens het CKM kunnen meer mensen geholpen worden als de online hulp onderdeel wordt van de bestaande aanpak van mensenhandel.
Hulp bij (seksuele) uitbuiting
Word je gedwongen om iets te doen tegen je wil? Of heb je het idee dat iemand die je kent te maken krijgt met uitbuiting of een onveilige thuissituatie? Dan is het goed om dit te melden bij de politie. Een melding maken kan ook anoniem bij meldmisdaadanoniem.nl.
Bij Chat met Fier kan je terecht voor steun en informatie bij allerlei soorten problemen, waaronder (seksuele) uitbuiting, maar ook chantage, machtsmisbruik, online shaming of een dwang binnen je relatie of familie. Je kan anoniem chatten van maandag t/m vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.
Lees ook
Up 2 Date
Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel waarschuwt voor uitbuiting van Oekraïense vluchtelingenUp 2 Date
Klassiek beeld loverboy verleden tijd: seksuele uitbuiting vaak al na een weekUp 2 Date
Groningse agenten redden meisjes uit handen van mensenhandelaarUp 2 Date
OM gebruikt online lokprofiel in strijd tegen mensenhandel