Burgermeester Breda: "Jongeren zijn de vergeten groep van de coronacrisis"
- News
- Burgermeester Breda: "Jongeren zijn de vergeten groep van de coronacrisis"
De Bredase burgemeester Paul Depla vindt dat jongeren de vergeten groep van de coronacrisis zijn. Dat vertelt hij in een interview met de Volkskrant. Naast burgemeester van Breda is Depla ook voorzitter van een werkgroep die de sociale gevolgen van de coronacrisis voor jongeren heeft onderzocht. Wat blijkt? "De jeugd krijgt de hoogste rekening voorgeschoteld."
Sociale contacten
Depla vertelt dat het verlies van sociale contacten het meest ingrijpende gevolg van de coronacrisis is voor jongeren. "Zij zitten in een fase van de wereld ontdekken, verliefd worden, nieuwe mensen ontmoeten. Maar dat wordt allemaal gedwarsboomd door de coronacrisis." Ook helpt het volgens de burgemeester niet dat de jeugd als het zwarte schaap van de samenleving gezien wordt. "Het offer dat zij brengen is groot, terwijl het medische risico dat ze lopen klein is. Het enige dat wij als ouderen doen, is boos worden omdat ze zich niet aan de coronaregels houden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Perspectief
Volgens de Bredase burgemeester zorgt ook het gebrek aan perspectief voor veel problemen onder de jeugd."Jongeren zijn hun baantje in de horeca kwijt en worden met hun flexibele contracten ook in andere sectoren als eersten op straat gezet. Verder kunnen ze hun school of stage niet normaal afmaken, kunnen ze bijna niet sporten en verliezen ze inkomsten. Dat leidt tot veel psychische problemen onder de jeugd zoals stress, vermoeidheid en depressie. Deze problemen kunnen blijvende sporen achterlaten in het vertrouwen van jongeren in zichzelf en de samenleving."
Gemeentes
Om de gevolgen voor jongeren zoveel mogelijk te beperken, roept Depla alle gemeentes op om meer voor deze groep te doen. "Zorg er in ieder geval voor dat jongeren hun schooltijd op een goede manier kunnen afronden. Dat wil zeggen met fysiek onderwijs, een volwaardig diploma en een goede stage. Er is momenteel een tekort van 21 duizend stages in het mbo. Nu moeten leerlingen vaak hun opleiding afmaken zonder stage, maar dat kan een belemmering zijn bij het zoeken naar een baan. Sta bijvoorbeeld uitgestelde stages toe."
Ook vindt de burgemeester dat gemeentes meer in gesprek moeten gaan met de jongeren. "Wat willen zij? Regel dat de jongeren meer ruimte krijgen om zich te ontspannen of geef ze ruimte om met eigen initiatieven te komen. Weet wel dat er verschillende groepen jongeren zijn. Ga bijvoorbeeld ook in gesprek met degenen die zich afgezonderd hebben, boos en wantrouwig zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.