Up 2 Date

Slachtoffers van aardbevingen Turkije moeten weken wachten op Nederlands visum

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Slachtoffers van aardbevingen Turkije moeten weken wachten op Nederlands visum

Ondanks dat de visumregels voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije zijn versoepeld, moeten de meeste slachtoffers vaak weken wachten op een visum om naar Nederland te reizen. Dat melden advocaten die slachtoffers bijstaan aan de NOS.

Kortetermijnvisa

Halverwege februari maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat visumaanvragen van mensen uit Turkije die kort bij familie in Nederland willen verblijven met voorrang worden behandeld. Het gaat daarbij alleen om kortetermijnvisa waarmee iemand 90 dagen mag verblijven in het Schengengebied. Een direct familielid moet zorgen voor huisvesting en kosten van het overkomende familielid. Daarbij mogen alleen eerste- en tweedegraadsfamilieleden overkomen naar Nederland. Daar vallen tantes, ooms, neven en nichten niet onder.

Slechts enkele visa verstrekt

Honderden slachtoffers van het natuurgeweld hebben aangegeven dat ze tijdelijk bij familie in Nederland willen verblijven, maar tot zover zouden er volgens de advocaten maar aan een enkeling visa zijn verstrekt. Zo meldt raadsman Ismet Özkara dat van de bijna veertig families die hij bijstaat slechts twee een visum hebben gekregen. "Het opsturen van documenten naar Turkije, het maken van een afspraak op het consulaat en de behandeling van een visum maken dat het hele proces wekenlang duurt", aldus Özkara.

Duurt weken

Om een visum te verkrijgen moeten slachtoffers van het natuurgeweld een afspraak maken bij het consulaat in Turkije. Het visum zou binnen een paar dagen gemaakt moeten zijn, maar dit blijkt in de praktijk weken te duren. "Het duurt zo'n drie weken voor een familie om langs te kunnen komen op het consulaat in Ankara", aldus Özkara.

Ook advocaat Bahattin Aydin staat tientallen families bij in het proces om een visum te krijgen. Hij kent slechts één familie die een visum heeft gekregen. "Om bij de gemeente een afspraak te maken duurt het een paar dagen of zelfs een week", vertelt Aydin. "Daarna moeten de documenten per post naar Turkije worden gestuurd, wat ook zo een week in beslag neemt."

Andere landen bieden hulp

Nederland is niet het enige land dat de visumregels voor slachtoffers uit Turkije heeft versoepeld. Zo geven ook Duitsland en Oostenrijk voorrang aan getroffenen van de aardbeving. Duitsland heeft inmiddels ruim duizend visa uitgegeven, terwijl Oostenrijk tot nu toe twintig visa heeft verstrekt.

Verwoestende aardbeving

Turkije en Syrië werden op 6 februari getroffen door allesverwoestende aardbevingen. Niet alleen in Turkije en Syrië, maar ook in Cyprus, Israël, Irak en Libanon werden schokken gevoeld. Turkije werd later die dag nogmaals getroffen door een nieuwe zware aardbeving. Het epicentrum hiervan lag in het district Elbistan, maar de schok werd gevoeld tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie