Up 2 Date

Ryan Al Najjar (18) werd op schokkende wijze vermoord: broers en gevluchte vader verdacht

foto: Politiefoto: Politie
  1. Newschevron right
  2. Ryan Al Najjar (18) werd op schokkende wijze vermoord: broers en gevluchte vader verdacht

De achttienjarige Ryan Al Najjar uit het Friese Joure werd een paar maanden geleden dood gevonden in Lelystad. De politie stelde vast dat het meisje vermoord is. Gisteren begon de rechtszaak tegen haar oudere broers en haar gevluchte vader. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie mannen schuldig te zijn aan de dood van Ryan.

Lichaam van Ryan Al Najjar gevonden in water bij Lelystad

De Telegraaf meldt dat Ryan Al Najjar op 28 mei in het water langs de Knardijk in Lelystad werd gevonden. Haar lichaam werd nadat ze vermoord werd, gevonden door een medewerker van Staatsbosbeheer. Volgens de krant waren haar enkels getaped, haar polsen op haar rug vastgebonden en haar mond en neus waren afgeplakt. Hoe ze precies is overleden is nog niet duidelijk. Wel is vastgesteld dat ze in de nacht van 27 mei op 28 mei is vermoord.

Schokkende berichten tussen broers en vader voor moord Ryan

Volgens het OM werd Ryan op 27 mei in de avond opgehaald door haar broers in Rotterdam. Op dat moment zat ze in de woning van een vriend. Onder bedreiging van een mes moest Ryan mee met haar broers. Tijdens de rit naar Lelystad zou de vader van Ryan schokkende appjes naar de broers hebben gestuurd. Zo moest hun zusje “door de vissen worden opgegeten”. Ook zou de vader hebben gezegd dat hij onderweg was naar Lelystad met tape. De zoons mochten van hun vader “geen sporen achterlaten”. Bovendien zou de vader via WhatsApp tegen zijn zoons hebben gezegd: “Wat een teef. Als ik een slang als kind had was dat eervoller.” Wel geeft het Openbaar Ministerie tot dat er nog op heden geen forensisch bewijs is gevonden voor de mogelijke betrokkenheid van de broers. De vader heeft vanuit Syrië gezegd dat hij de enige verantwoordelijke is voor de dood Ryan, maar daar gaat de officier van justitie vooralsnog niet in mee: “Hij kan dat makkelijk zeggen vanuit Syrië. Het heeft niet hetzelfde gewicht als tijdens een verhoor.”

Mogelijk bewijs OM tegen broers en vader

Het OM verdenkt drie directe familieleden van het vermoorden van Ryan Al Najjar: haar twee broers van 22 en 24, en haar vader. Laatstgenoemde is vlak na de moord gevlucht en zit nu mogelijk in Syrië. Door het berichtenverkeer tussen de vader en de broers, stelt het OM dat het er alle schijn van heeft dat de broers betrokken waren. Wel geeft het Openbaar Ministerie tot dat er nog op heden geen forensisch bewijs is gevonden voor de mogelijke betrokkenheid van de broers. In de nacht van 28 mei zijn alle sociale mediawachtwoorden, chatgesprekken, foto’s en video’s verwijderd van Ryans telefoon. Diezelfde telefoon is daarna in het water gedumpt, maar uiteindelijk toch teruggevonden door de politie. Deze probeert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nu terug te halen.

Waarom werd Ryan Al Najjar vermoord?

De dag voordat Ryan vermoord werd, nam ze bij haar vriend in Rotterdam een TikTok op waarin ze uitlegde wie ze was en waar zij, en haar familie vandaan kwamen. Dit tot woede van haar vader, mede omdat hij vond dat ze “te westers gekleed was”. Volgens verschillende nieuwssites zouden er al langer problemen spelen binnen het huishouden van de familie van Ryan Al Najjar. Zo zou ze door Jeugdbescherming uit huis zijn geplaatst door de dreigende sfeer van haar vader. Na haar achttiende verjaardag stopte deze bescherming. Het is niet bekend wanneer de rechter een vonnis uit zal spreken.

Ster advertentie
Ster advertentie