Team Criminele Inlichtingen wiste sporen uit na dood informant
- News
- Team Criminele Inlichtingen wiste sporen uit na dood informant
Het lichaam van informant Freddy Janssen werd in 2015 in stukken teruggevonden. Het AD deed onderzoek naar de zaak en onthulde hoe de politie en het Openbaar Ministerie na zijn dood verzwegen dat hij lange tijd als informant voor het Team Criminele Inlichtingen had gewerkt.
''Bel me even met de grootste spoed''
Vlak voor zijn dood werd het Freddy een beetje te heet onder de voeten. Op 8 mei 2015 stuurde hij een bericht naar zijn contactpersonen Jeroen en Mark van Team Criminele Inlichtingen van de politie. ''Bel me even met de grootste spoed amigo.'' Hij liet zijn begeleiders weten dat er mensen achter hem aanzaten, maar wie dat waren, wilde hij niet zeggen. Op 9 mei 2015 kwam Freddy niet meer thuis. Zijn gezin belde ongerust de politie op, maar die deden er niks mee. Pas wanneer een paar dagen later zijn auto uitgebrand werd teruggevonden, startte de politie een onderzoek. Drie weken later werd zijn lichaam in stukken in het Markkanaal teruggevonden.
Alles wissen
Op het moment dat het lichaam van Freddy Janssen werd gevonden, probeerde de politie er alles aan te doen om sporen uit te wissen van het contact met de informant. Freddy's wachtwoord werd veranderd en twee in beslag genomen laptops werden door de politie vernield. Alle sporen die contact met Freddy aantoonden, moesten worden gewist. ''Deze zaak heeft alle kenmerken van een grote cover-up”, zegt een politiemedewerker tegen het AD. ''Ik heb niet eerder meegemaakt dat de politie zó alle regels heeft overtreden'', zegt een ander.
Rechtszaak
Voor de dood van Freddy Janssen werd wapenhandelaar Jan B. voor de rechter gebracht. De rechtbank stelde vast dat Freddy zelfmoord zou hebben gepleegd en veroordeelde Jan voor betrokkenheid bij het wegwerken van Freddy's lichaam. In hoger beroep werd Jan B. vrijgesproken. Wat de rechtbank niet wist, is dat Freddy een informant was. Zo hebben de politie en het Openbaar Ministerie belangrijke informatie achtergehouden, informatie die een mogelijk motief voor moord aantoont.
De informatie ging voor, ook al kreeg een informant een kogel door zijn hoofd.
Grote fouten
Politiebonden NPB en ACP trokken ruim een jaar geleden al aan de bel. Zo zou er over het algemeen onprofessioneel worden gewerkt met bronnen en informanten. Dat blijkt ook uit het contact met Freddy. Freddy had via de mail en telefoon contact met zijn begeleiders. Hij stuurde hen met zijn iPad bijvoorbeeld fotos van de wapens van Jan B. Politiespecialist Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden legde aan het AD uit dat dit echt not done is: ''Bij politie-informanten moet je ontzettend zorgvuldig te werk gaan. Dat begint met een goede afscherming. De wijze waarop met Janssen is gecommuniceerd, via de mail, past daar niet in. Ook moet het werk controleerbaar zijn. Alle informatie moet bewaard blijven. Er mogen geen wachtwoorden, harde schijven en rapporten op raadselachtige wijze verdwijnen.''
Crisis in de intelligence
Een medewerker van de politie vertelde aan het AD dat hij het belangrijk vindt dat, in ieder geval in de zaak over Freddy Janssens dood, naar voren had moeten komen dat Freddy als informant spioneerde bij Jan B., zodat rechters zich hier over konden buigen: ''Neem de noodkreet vlak voor zijn dood aan die Jeroen. Deze man moet je toch als getuige horen? Waarom verstuurde Freddy dat bericht? Ik vraag me af of er tijdens de onderzoek naar zijn dood intern is doorgegeven dat hij een informant was. En of het OM ervan afwist. Terwijl alle seinen op rood stonden, besloot de leiding van TCI door te gaan. De informatie ging voor, ook al kreeg een informant een kogel door zijn hoofd.''
Parlementair onderzoek
De problemen bij de Landelijke Eenheid van de politie worden inmiddels zo groot ingeschat dat CDA-Kamerlid Chris van Dam een parlementair onderzoek naar het handelen van Team Criminele Inlichtingen gerechtvaardigd vindt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Films, Series & TV
Buitensporig geweld bij inzet politiehonden: agenten niet gebonden aan regelsUp 2 Date
Onderzoek: meer klachten over racistisch optreden van politieagentenUp 2 Date
Computersystemen van politie voldoen grotendeels niet aan privacyregelsUp 2 Date
Politie Rotterdam opnieuw in opspraak wegens racisme