Aantal minderjarigen in noodopvang stijgt: "Duizenden onbegeleide kinderen"
- News
- Aantal minderjarigen in noodopvang stijgt: "Duizenden onbegeleide kinderen"
Er is een zorgelijke stijging in het aantal kinderen en minderjarigen zonder begeleiding in noodopvanglocaties, volgens het VN en UNICEF. Deze toename kan volgens hen de veiligheid en ontwikkeling van jonge mensen die vluchten in gevaar brengen.
Toename minderjarigen in noodopvang
Er zijn momenteel grote zorgen over de ondersteuning van jonge nieuwkomers in Nederland. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, voogdijorganisatie Nidos en het ministerie van Justitie en Veiligheid is er namelijk een grote stijging in het aantal kinderen en minderjarigen zonder begeleiding in de noodopvanglocaties. Organisaties als UNICEF en de VN trekken dan ook aan de bel, omdat deze toename de veiligheid en ontwikkeling van jongeren in gevaar kan brengen.
UNICEF doet dringend beroep op de Tweede Kamer om de spreidingswet aan te nemen. Deze wet heeft het doel om asielzoekers huisvesting door het hele land te bieden en het alsmaar verhuizen te minimaliseren. “Hoe goed deze kinderen worden begeleid en geholpen, verschilt per locatie en is erg onduidelijk, wat zeer zorgelijk is", stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Deze kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben meteen goede begeleiding en veilige opvang nodig. Ze vallen door de druk op de asielopvang tussen wal en schip, met alle mogelijke gevolgen van dien."
"Jongeren zonder perspectief"
Het aantal minderjarige nieuwkomers zonder begeleider is de afgelopen weken van 1591 naar 1844 gestegen. “Nog steeds verblijven duizenden onbegeleide kinderen in tijdelijke opvanglocaties, zonder perspectief, weinig tot geen activiteiten, privacy, nachtrust en beperkte (tot geen) toegang tot onderwijs en zorg vanwege veelvuldige verhuizingen", aldus Suzanne Laszlo. Daarnaast verblijven er nog zo'n 180 gelijke jongeren in de noodopvang in Ter Apel.
UNICEF hoopt met de spreidingswet zo snel mogelijk te zorgen voor meer veilige en kleinschalige opvanglocaties. Deze locaties moeten volgens hen in het midden van de samenleving plaatsvinden en toegang geven tot lokale voorzieningen zoals de scholen en (kind)activiteiten.
Lees ook
OMG
Rode Kruis maakt aangrijpend filmpje over kindervluchtelingenUp 2 Date
Waarom de situatie in Ter Apel geen asielcrisis is, maar een beleidscrisisUp 2 Date
Het kabinet overweegt asielzoekers tijdelijk op zee op te vangenUp 2 Date
Kinderombudsman over slechte situatie alleenstaande kinderen in Ter Apel: "Ze slapen op stenen vloer of stoeltje"