Steeds meer mensen verdienen te veel om sociaal te huren, maar kunnen ook niet kopen
- News
- Steeds meer mensen verdienen te veel om sociaal te huren, maar kunnen ook niet kopen
In steeds meer gemeenten wordt het voor huishoudens moeilijker om aan een sociale huurwoning te komen of een huis te kunnen kopen. Uit onderzoek van dataverzamelaar Colliers blijkt dat zo'n 200.000 huishoudens te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning.
Prijsvorming
Volgens de onderzoekers heeft dit probleem onder andere te maken met hoe de prijs wordt gevormd in die gemeenten. De inkomensgrens voor sociale huur staat in heel Nederland op 40.000 euro, maar de huizenprijzen stijgen harder dan de maximale hypotheek die mensen kunnen lenen voor een koopwoning. "In 2015 konden gezinnen met een jaarinkomen op de inkomensgrens voor sociale huur een huis kopen voor ongeveer 155.000 euro. Nu kost diezelfde woning ongeveer 270.000 euro, terwijl een geldschieter maximaal 185.000 euro leent met dit inkomen", aldus de onderzoekers.
Huren in de vrije sector
Zes jaar geleden kwam dit probleem slechts in 13 gemeenten voor, maar inmiddels zijn dat er 188 en komen huishoudens gemiddeld meer dan 40.000 euro tekort om een woning te kunnen kopen. Daardoor moet een grote groep Nederlanders noodgedwongen een woning zoeken in de vrije sector, waar er vaak geen plek meer is. Ook zijn de huren vaak erg hoog. Zo kost een woning van 80 vierkante meter in Amsterdam meer dan 1800 euro per maand. In Eindhoven is het een stuk goedkoper, maar nog steeds duur met prijzen van ruim 1100 euro.
Meer huur- en koopwoningen
Uit het onderzoek blijkt ook dat de huidige kloof tussen sociale huur en woningbezit het gevolg is van de woningmarkthervormingen van Minister Blok. Hoofdonderzoeker Frank Verwoerd zegt dat er pas verlichting komt als er meer huur- en koopwoningen bijkomen. "Er zijn minimaal 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Provincies moeten hun plancapaciteit uitbreiden en bouwruimte creëren. Daarnaast is het belangrijk dat de politiek leert van het verleden en niet wegloopt van gevoelige maatregelen, waardoor de vraag naar koopwoningen daalt."
Lees ook
FunX Amsterdam
Duizenden mensen aanwezig in Westerpark voor woonprotestFunX
Mieke organiseert het Woonprotest: "Niemand neemt verantwoordelijkheid voor daklozen"FunX
Student Eva (17) woont in caravan: "De struggle is best wel groot"Up 2 Date
Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden