Up 2 Date

Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden

Verschillende grote steden willen woningbeleggers gaan weren uit bepaalde wijken of zelfs de hele gemeente. Dat meldt de NOS. Naar verwachting gaat er op 1 januari een wetswijziging in die dat mogelijk maakt. De wetswijziging moet mensen die een koopwoning zoeken meer kans geven. Vorig jaar kwam maar liefst een derde van alle verkochte woningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht namelijk in het bezit van investeerders.

wetswijziging

Als de wetswijziging op 1 januari ingaat kunnen steden wijken aanwijzen waarin beleggers geen goedkope of middeldure panden meer mogen opkopen met het doel die panden te verhuren. Om welke wijken het gaat en wat de prijsgrens wordt, moeten gemeentes zelf bepalen en onderbouwen.

Utrecht en Amsterdam zeggen de prijsgrens zo hoog mogelijk te willen maken, zodat de opkoopactiviteiten van beleggers opschuiven naar duurdere woningen.

Opkoopbescherming

De opkoopbescherming die voor bepaalde woningen gaat gelden, houdt in dat als een woning van eigenaar verwisselt, deze de eerste vier jaar niet mag worden verhuurd. Daarmee wordt een woning voor beleggers minder aantrekkelijk. Wel is het zo dat huizen die al (minimaal een half jaar) gebruikt werden als huurwoning een huurwoning mogen blijven als deze wordt doorverkocht.

Record

Vorige week werd duidelijk dat de de huizenmarkt deze zomer opnieuw een record heeft verbroken. Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 16,3 procent duurder dan vorig jaar. Dat is de grootste prijsstijging in twintig jaar, volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Het is voor veel mensen steeds onmogelijker om aan een betaalbare woning te komen. Vooral alleenstaanden met een gemiddeld inkomen hebben het moeilijk. De Hypotheker berekende vorige week dat zij slechts 3,3 procent van het huidige aanbod op de markt kunnen betalen.

WOONPROTEST

Vanwege de onmogelijke situatie die is ontstaan op de huizenmarkt zijn er woonprotesten georganiseerd door Actiegroep Het Woonprotest. Op 12 september vindt een protest plaats in Amsterdam en op 17 oktober in Rotterdam. Het protest wordt gesteund door 131 organisaties, waaronder politieke partijen, de Woonbond en vakbond FNV en spreekt zich onder andere uit tegen de hoge huur- en koopprijzen, de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en gentrificatie. Volgens de actiegroep moet de overheid ervoor zorgen dat het recht op betaalbare huisvesting weer voor iedereen de hoogste prioriteit heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie