Up 2 Date

Rechter verbiedt spermadonor Jonathan M. nog te doneren na honderden kinderen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechter verbiedt spermadonor Jonathan M. nog te doneren na honderden kinderen

De rechter in Den Haag heeft vandaag bepaald dat Jonathan M., een spermadonor wiens sperma honderden kinderen heeft verwekt in Nederland en andere landen, moet stoppen met doneren. Als hij toch doorgaat met doneren, zal hij een dwangsom van 100.000 euro per donatie moeten betalen.

De uitspraak

De 41-jarige Jonathan M. mag ook niet langer tegen potentiële wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren. Ook mag hij geen advertenties plaatsen om zijn diensten als spermadonor aan te bieden. Zelfs als hij ervoor zou kiezen om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, zal het verbod op doneren in de tussentijd gelden. De rechtbank heeft ook besloten dat hij een volledige lijst moet geven van alle klinieken en instellingen waar hij sperma heeft gedoneerd. Als hij niet alle klinieken op de lijst vermeldt, wordt hem een dwangsom opgelegd van 25.000 euro per niet-genoemde spermakliniek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De zaak

Stichting Donorkind spande de zaak aan tegen Jonathan M. Volgens deze stichting is de massadonatie gevaarlijk voor de gezondheid van de kinderen, en later eventueel voor die van hun kinderen. Zonder het te weten zouden zij een kind kunnen krijgen met een half broer of halfzus.

Leugen

De rechtbank heeft vastgesteld dat Jonathan heeft gelogen over het aantal donaties dat hij heeft gedaan. Hij vertelde mensen die via hem een kind wilden dat hij maximaal 25 donorkinderen had, wat de limiet is die klinieken hanteren. Tijdens de behandeling van zijn zaak op 13 april verklaarde Jonathan dat hij nog steeds bereid was om sperma te doneren. ''Ik zal mij niet meer op sites aanbieden, maar als wensouders mij zelf benaderen, wil ik de vrijheid hebben daarop in te gaan'', aldus Jonathan M.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voortplantingsdrang

Tijdens de behandeling van de zaak op 13 april zei Jonathan M.: ''We moeten als samenleving donorkinderen helpen daarmee om te gaan. Nu worden ze allemaal neergezet als potentiële slachtoffers van incest, maar dat is niet aan de orde. Ik zit hier en word opgevoerd als een soort dolle stier met voortplantingsdrang. Maar dat heb ik niet echt. Ik geloof niet in evolutie, maar in creatie.'' Zijn advocaat zei dat Jonathan verdrietig wordt van mensen die geen kinderen kunnen krijgen.

Emotionele problemen

Tijdens de zitting zei Mark de Hek, advocaat van Stichting Donorkind, dat de kinderen van de spermadonor Jonathan emotionele problemen ervaren. Omdat ze honderden halfbroers en -zussen kunnen hebben, is het voor hen onmogelijk om ze allemaal te leren kennen. Ook kunnen ze gevoelens voor elkaar ontwikkelen, zonder te weten dat ze familie zijn. Bovendien worden ze beperkt in hun seksuele vrijheid, omdat ze bij potentiële bedpartners moeten controleren of ze geen familie zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie