Ruim 60 procent van werknemers met long covid arbeidsongeschikt verklaard
- News
- Ruim 60 procent van werknemers met long covid arbeidsongeschikt verklaard
Zo'n 62 procent van alle werknemers die gedurende de eerste coronagolf long covid heeft opgelopen is arbeidsongeschikt verklaard. 23 procent van alle werknemers met long covid krijgt een uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit cijfers van het UWV.
Langdurige coronaklachten
Het UWV doet al vanaf het begin van de pandemie WIA-beoordelingen van mensen met (langdurige) coronaklachten. Daarbij ging het vooral om mensen die deze klachten naast of na hun oorspronkelijke coronabesmetting hebben opgelopen. Aangezien het UWV mensen keurt als ze twee jaar ziek zijn en daardoor niet of deels niet kunnen werken, komen werknemers met coronaklachten nu bij de uitkeringsinstantie terecht.
Verbetering niet uitgesloten
Het eerste coronageval in Nederland werd eind februari 2020 gemeld. In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft het UWV al 736 werknemers met langdurige coronaklachten beoordeeld, wat neerkomt op 3 procent van het totaal aantal WIA-beoordelingen. In 54 procent van alle gevallen wordt niet uitgesloten dat hun situatie in de toekomst verbetert.
"Ingrijpende impact"
Hermen Kroneman, medisch adviseur bij het UWV, meldt aan de NOS dat de cijfers laten zien dat long covid een grote impact heeft op werknemers. "De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen. Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliƫnten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid."