Up 2 Date

Video vrijgegeven van agent die zwarte vrouw in haar gezicht schoot

foto: Facebook: Sonya Massey
  1. Newschevron right
  2. Video vrijgegeven van agent die zwarte vrouw in haar gezicht schoot

De beelden van de dodelijke schietpartij op Sonya Massey zijn vrijgegeven door de staatspolitie van Illinois. Hulpsheriff Sean Grayson schoot de weerloze vrouw in het gezicht toen zij bezig was met een pan vol kokend water in haar huis.

In haar gezicht geschoten

Massey was een moeder van twee kinderen en had op 6 juli zelf de politie gebeld, omdat ze bang was dat er een inbreker rondom haar huis aanwezig was. Twee agenten arriveerden, onder wie hulpsheriff Sean Grayson, en doorzochten de woning. Ze konden niets vinden en vroegen uiteindelijk naar haar identiteitsbewijs en papieren. Op een gegeven moment zag Grayson een pot op het fornuis staan en zei tegen Massey dat ze de pot kon verplaatsen en het vuur van het fornuis uit kon doen. De 36-jarige vrouw deed netjes wat haar gevraagd werd en vroeg vervolgens "Waar ga je heen?" aan de agent. "Weg van je hete, stomende water", antwoordde Grayson. "Weg van mijn hete stomende water? Ik bestraf je in de naam van Jezus", leek Massey te zeggen. "Je kunt het maar beter niet doen. Ik zweer bij God, ik zal je recht in je gezicht schieten", aldus Grayson. Vervolgens hief hij zijn 9 mm-pistool en schreeuwde tegen Massey dat "ze de pot moest laten vallen". Massey verontschuldigde zich en dook weg voor dekking, waarop Grayson haar neerschoot. In de video zijn drie schoten te horen.

*Let op: De onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sean Grayson

Sean Grayson activeerde zijn lichaamscamera pas na het afvuren van de schoten, meent de aanklager van Sangamon County, John Milhiser. Na de schietpartij zou Grayson zijn partner hebben gezegd geen medische hulp aan Massey te verlenen omdat haar verwondingen te ernstig waren. De andere hulpsheriff gaf hier geen gehoor aan en haalde de medische kit, terwijl Grayson op de achtergrond het volgende zei: "Ze is klaar. Je kunt het gaan halen, maar dat is een headshot." De andere hulpsheriff zei dat ze op zijn minst het bloeden konden stoppen en is bij Massey gebleven, totdat de hulpdiensten arriveerden. Later hoor je de 30-jarige hulpsheriff nog zeggen dat "Massey heeft neergeschoten, omdat zij kokend water over hem heen wilde gooien".

Onder het tapijt vegen

Vrienden en familie van Massey hebben nooit te horen gekregen van de politie dat de hulpsheriff haar heeft neergeschoten. Massey's oudste zoon, Malachi, zag pas wat er was gebeurd toen hij het de volgende dag op het nieuws zag. "Ze zouden me echter nooit vertellen wie mijn moeder heeft neergeschoten. Ze wilden het me helemaal niet vertellen", zei hij. Daarnaast vertelden de agenten in eerste instantie dat een buurman, die al eerder ruzie met Massey had gehad, haar had neergeschoten. Later suggereerden zij zelfs dat Massey het schietincident zelf had veroorzaakt

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wit-privilege

Massey's vader, James Wilburn, zei tegen CBS Nwes dat Sangamon County Sheriff Jack Campbell ontslag zou moeten nemen vanwege de afhandeling van de schietpartij en de nasleep ervan op zijn kantoor. "Ik roep op tot het aftreden van de sheriff, omdat ik denk dat het een cultuur is om deze familie zo slecht te behandelen. Als die camerabeelden er niet waren geweest, zouden wij als volk hebben gelogen, en ze zouden zich hier zo uit hebben gelogen." Willburn is zelf ook agent geweest, wat het nog erger voor hem maakt. "Sommige van mijn beste vrienden zitten bij de politie en ik ben voormalig wetshandhaver, het is echt een schande." Wilburn suggereerde ook dat Grayson misschien geloofde dat hij immuun was voor de gevolgen van zijn acties. "Zo'n persoon, vanwege zijn wit-privilege, stelt hem in staat om te denken dat hij zoiets kan doen en ermee weg kan komen. Ik zag dit gebeuren in de George Floyd-zaak. Ik zag dit gebeuren in de zaak Breonna Taylor en ik vroeg aan God: 'Waarom ik? Waarom mijn kind?'"

Vervolging

Na een onderzoek is Sean Grayson opgepakt en pleitte vervolgens niet schuldig in de rechtbank, toen hij werd beschuldigd van moord met voorbedachten rade, zware mishandeling met een vuurwapen en officieel wangedrag. Hij wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Sangamon County in afwachting van zijn proces.

Ster advertentie
Ster advertentie