Up 2 Date

Kabinet wil 60.000 extra studentenwoningen in 8 jaar tijd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil 60.000 extra studentenwoningen in 8 jaar tijd

Om iets te doen aan het grote aantal studenten dat geen woning kan vinden, wil het kabinet in de komende 8 jaar 60.000 betaalbare nieuwe studentenwoningen realiseren. Dat staat in het landelijk actieplan dat vandaag is gepresenteerd in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten.

Bouwen een meer verhuren

Het plan is gemaakt voor de periode 2022-2030. Om de 60.000 nieuwe woningen te realiseren wordt niet alleen ingezet op nieuwbouw, maar ook op het "beter benutten van bestaande bouw", door woningeigenaren te stimuleren kamers te verhuren. Daarnaast worden er versneld 37.500 flexwoningen gebouwd in de periode 2022-2024.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodzakelijk

Ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vinden dat elke student op kamers moet kunnen gaan. "Het is een bijzonder moment om het ouderlijk huis te verlaten en de stap naar zelfstandigheid te zetten. Maar voor velen is het simpelweg ook een noodzakelijke voorwaarde als je een studie in een stad ver van je huis wilt gaan volgen", aldus De Jonge.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Instroom internationale studenten

In het actieplan staan niet alleen ideeën over het bouwen van nieuwe woningen, maar ook over "sturingsmogelijkheden om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten". De afgelopen jaren is het aantal studenten dat vanuit het buitenland in Nederland komt studeren namelijk flink toegenomen. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit van het studeren, Nederlandse studenten zouden minder vaak terechtkunnen bij populaire studies en studenten kunnen vaak geen kamer vinden.

Internationale studenten die hier studeren, moeten volgens het plan bovendien beter beschermd worden tegen woningmarktdiscriminatie. Zij betalen vaak te veel voor hun kamer en er is weinig transparantie over de huurprijs.

Tekort toegenomen

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) blijkt dat het tekort aan studentenwoningen nu op bijna 27.000 ligt. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat er in 20 de grootste steden in 2029-2030 een tekort van 44.800 woningen is.

Ster advertentie
Ster advertentie