Up 2 Date

Israël wil bevolking verdubbelen met uitbreiding nederzettingen op Golanhoogvlakte

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Israël wil bevolking verdubbelen met uitbreiding nederzettingen op Golanhoogvlakte

De Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu heeft volgens Al Jazeera zondag een controversieel plan goedgekeurd om de nederzettingen op de bezette Golanhoogvlakte uit te breiden. Het doel? De Israëlische bevolking in het gebied verdubbelen. Dit besluit komt op een moment van geopolitieke spanningen, nu Syrië een nieuwe leiderschapstransitie doormaakt na de val van president Bashar al-Assad.

Netanyahu’s visie op de Golan

De Golanhoogvlakte, een strategisch berggebied dat grenst aan Syrië, Israël, Libanon en Jordanië, werd in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël veroverd. Hoewel de annexatie internationaal niet wordt erkend, ziet Israël het gebied als cruciaal voor zijn veiligheid. In een verklaring zei Netanyahu: "Het versterken van de Golan versterkt de staat Israël. We zullen de Golan vasthouden, ontwikkelen en ons er blijven vestigen."

Volgens de premier is het besluit genomen "in het licht van de oorlog en het nieuwe front tegenover Syrië." Dit lijkt een verwijzing naar de recente val van het regime van Bashar al-Assad en de toenemende aanwezigheid van Syrische rebellen bij de Israëlische grens.

Reacties uit de regio

De uitbreiding van de nederzettingen op de Golanhoogvlakte stuit op scherpe kritiek vanuit Arabische landen. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië noemen het plan een schending van internationale wetten, waaronder de disengagement-overeenkomst tussen Israël en Syrië uit 1974. Die overeenkomst verplicht beide landen om een bufferzone te respecteren, een gebied dat nu volgens Netanyahu onder Israëlische controle moet komen om zijn inwoners te beschermen.

Bufferzone als nieuw strijdtoneel

Met de val van Assad heeft Israël de bufferzone, die traditioneel door de VN wordt gepatrouilleerd, in bezit genomen. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Saar, is de inname "beperkt en tijdelijk" en uitsluitend bedoeld voor de veiligheid van Israël. Toch benadrukte de Syrische interim-leider Ahmad al-Sharaa dat Israël deze acties uitvoert onder het mom van zelfverdediging. "Israël gebruikt valse voorwendselen om aanvallen op ons land te rechtvaardigen, maar wij willen geen nieuwe conflicten. Onze focus ligt op de wederopbouw van Syrië," aldus al-Sharaa.

Wat betekent dit voor de regio?

De beslissing van Israël om de nederzettingen uit te breiden en de bufferzone te controleren, zorgt voor nieuwe spanningen in een toch al instabiele regio. Hoewel Netanyahu zijn plannen neerzet als een kwestie van nationale veiligheid, zien veel landen het als een provocatie en een obstakel voor vrede.

Ster advertentie
Ster advertentie