Mogelijke discriminatie door algoritme van LinkedIn en vacaturebanken
- News
- Mogelijke discriminatie door algoritme van LinkedIn en vacaturebanken
Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwt voor het gebruik van LinkedIn en vacaturebanken bij een sollicitatieproces. Dit soort websites gebruiken namelijk een algoritme wat zou kunnen leiden tot discriminatie. En dit is niet altijd bekend bij de bedrijven die deze diensten gebruiken.
Algoritme
Een algoritme zorgt ervoor dat een website op een bepaalde manier werkt. Zo krijgen verschillende gebruikers bijvoorbeeld ook verschillende advertenties te zien. Ook LinkedIn en online vacaturebanken maken gebruiken van dit soort algoritmes om hun vacatures bij de 'juiste' doelgroep te krijgen. Deze websites worden door 96% van de werkgevers gebruikt bij het zoeken naar nieuwe werknemers, zo stelt RTL Nieuws. Maar niet al deze werkgevers weten dat deze websites gebruik maken van zo'n algoritme. Hierdoor weer je als werkgevers dus niet wie jouw advertenties en vacatures te zien krijgen. En hoe zo'n algoritme werkt, wordt vaak ook niet vrijgegeven door de softwarebedrijven die hierachter zitten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Computer bepaalt
Een ander deel van zo'n algoritme is de geautomatiseerde vorm van het beoordelen en selecteren van kandidaten. Het gaat hierbij om software die wordt ingezet om een automatische voorselectie te maken. Zo vullen kandidaten bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest in of maken ze een online assesment. Deze opdrachten worden achteraf echter niet door de werkgever zelf beoordeeld, maar door de computer. Hierdoor krijgt de werkgever een door de computer samengestelde voorselectie van kandidaten voorgeschoteld. Door ruim de helft van de bedrijven die zaken doet via LinkedIn of online vacaturebanken wordt er niet gecontroleerd of mensen onterecht zouden afvallen tijdens deze voorselectie.
Open kaart
"Werkgevers moeten sollicitanten vooraf vertellen welke rol algoritmes spelen in hun werving en selectie", vertelt voorzitter van het College Jacobine Geel aan RTL Nieuws. Volgens haar zou de Tweede Kamer ook actief moeten bijdragen aan het bestrijden van discriminatie tijdens een sollicitatieproces. Binnenkort stemt de Tweede Kamer over een nieuwe wet waarin regels omtrent discriminatie bij een sollicitatieproces zijn vastgesteld. Een van deze regels is de 'vergewisplicht'. Hiermee worden bedrijven verplicht om zelf op de hoogte te zijn van hoe de algoritmes werken, om dit vervolgens ook uit te kunnen leggen aan sollicitanten. Hiermee zou een eerste stap worden gezet in een eerlijk sollicitatieproces voor zowel werkgever als sollicitant.
Lees ook
Up 2 Date
Ruim helft van Nederlanders weleens gediscrimineerd bij sollicitatieUp 2 Date
Dit is hoeveel extra sollicitatiebrieven je moet schrijven met een migratieachtergrondFunX
ConnectHER: nieuw platform voor vrouwen als tegenhanger van LinkedInUp 2 Date
Nederlanders willen het leger in: sollicitaties met 54 procent toegenomen