Up 2 Date

Iran executeert twee mannen na protesten, demonstratie in Den Haag aangekondigd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Iran executeert twee mannen na protesten, demonstratie in Den Haag aangekondigd

In Iran zijn vanochtend twee mannen geëxecuteerd die volgens de Iraanse autoriteiten schuldig waren aan de dood van een paramilitaire vrijwilliger tijdens een demonstratie tegen het regime. De vereniging van Iraanse Academici in Nederland reageert op de moorden en organiseert vanmiddag een demonstratie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Dodelijke protesten

Na de dood van Jina 'Masha' Amini braken er halverwege september massale protesten uit in Iran. De bevolking streed tegen het regime in Teheran en voor meer vrijheid. De Iraanse autoriteiten zagen de protesten als rellen. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn honderden betogers dan ook gedood tijdens de protesten door de zedenpolitie. Duizenden anderen werden opgepakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doodstraf

Verschillende van de opgepakte betogers zijn inmiddels veroordeeld tot de doodstraf, zo ook de twee mannen die vandaag zijn geëxecuteerd. De twee jongens van slechts 20 en 22 jaar oud zijn vanochtend ophangen. Volgens de Iran Human Rights Watch zijn er nu in totaal vier doodvonnissen door het regime bekendgemaakt. Er zijn nog drie anderen in de zaak veroordeeld tot de doodstraf. Nog eens elf anderen hebben celstraffen opgelegd gekregen.

Demonstratie Den Haag

De vereniging van Iraanse Academici in Nederland organiseert naar aanleiding van de moorden vanmiddag een demonstratie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Er worden zo'n 100 tot 120 mensen verwacht bij het protest.

De organisatie van het protest wil Nederland en de Europese Unie ertoe bewegen harder op te treden tegen het regime in Iran. "Ze worden brutaler en brutaler en daar moeten we iets aan doen", aldus de organisator.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniërs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie