Up 2 Date

Mark Zuckerberg zegt druk te hebben gehad vanuit Witte Huis over corona-berichtgeving: "Censuur"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mark Zuckerberg zegt druk te hebben gehad vanuit Witte Huis over corona-berichtgeving: "Censuur"

Mark Zuckerberg heeft spijt betuigd over de druk die hij volgens eigen zeggen heeft ervaren van de Amerikaanse overheid om berichten over corona te censureren op Facebook en Instagram. Volgens de Meta-eigenaar had deze druk invloed op de manier waarop content werd beheerd tijdens de pandemie.

Mark Zuckerberg voelde druk vanuit Witte Huis

Mark Zuckerberg heeft verklaard dat hoge ambtenaren uit het team van Joe Biden "herhaaldelijk druk uitoefenden" op Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, om "bepaalde corona-content" te censureren tijdens de pandemie."In 2021 oefenden senior officials van de Biden-administratie, inclusief het Witte Huis, maandenlang druk uit op onze teams om bepaalde covid-19-content, waaronder humor en satire, te censureren. Ze uitten veel frustratie toen we niet akkoord gingen", schreef Zuckerberg in een brief aan Jim Jordan, de voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Justitie in het Huis van Afgevaardigden. "Ik geloof dat de druk van de overheid verkeerd was."

Tijdens de pandemie voegde Facebook waarschuwingen voor desinformatie toe aan reacties op of posts, die werden beoordeeld als onjuiste informatie over corona. Meta verwijderde ook berichten die kritisch waren over corona-vaccins en suggesties dat het virus in een Chinees laboratorium was ontwikkeld.

Mark Zuckerberg over zoon van Joe Biden

In de verkiezingscampagne van 2020 beschuldigde Joe Biden socialemediaplatforms zoals Facebook ervan "mensen te doden" door desinformatie over coronavirusvaccins toe te staan op hun platform. "Ik denk dat we keuzes hebben gemaakt die we met de kennis van nu niet meer zouden maken", schreef Mark Zuckerberg in de brief. "Ik betreur het dat we niet duidelijker waren over dit onderwerp. Zoals ik destijds tegen onze teams zei: ik vind dat we onze normen en waarden niet mogen veranderen vanwege de druk van de regering. We zijn bereid om terug te vechten als zoiets weer gebeurt."

Zuckerberg voegde ook toe dat Facebook een verhaal over de inhoud van een laptop van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, "tijdelijk had verborgen" na een waarschuwing van de FBI dat Rusland een desinformatiecampagne tegen de Bidens voorbereidde. Zuckerberg schreef dat het inmiddels duidelijk is geworden dat het verhaal geen desinformatie was, en "met de kennis van nu, hadden we het verhaal gewoon online moeten laten staan."

Witte Huis reageert op Mark Zuckerberg

De Commissie voor Justitie van het Huis, die onder controle staat van de Republikeinen, beschouwde Zuckerbergs bekentenissen als een "grote overwinning voor de vrijheid van meningsuiting" in een bericht op de Facebookpagina van de commissie. Het Witte Huis verdedigde zijn acties tijdens de pandemie door te zeggen dat het "verantwoordelijke maatregelen heeft aangemoedigd om de volksgezondheid en veiligheid te beschermen."

"Onze positie is duidelijk en consistent geweest", aldus het Witte Huis. "We geloven dat technologiebedrijven en andere privé-sectoren rekening moeten houden met de effecten van hun acties op het Amerikaanse volk, wanneer ze onafhankelijke keuzes maken over de informatie die ze presenteren."

Ster advertentie
Ster advertentie