Up 2 Date

Kinderen kregen vorig jaar gemiddeld lager schooladvies voor middelbare school

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kinderen kregen vorig jaar gemiddeld lager schooladvies voor middelbare school

De kinderen die vorig jaar in groep 8 van de basisschool zaten, kregen gemiddeld een lager schooladvies voor de middelbare school dan de jaren ervoor. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het percentage kinderen dat een advies tot aan vmbo-gt krijgt, hoger is dan voorgaande jaren. Dat zou volgens het CBS te maken hebben met het feit dat de eindtoets door de corona-uitbraak niet doorging.

Daling

Uit de cijfers blijkt dat zo'n 55 procent van de kinderen vorig jaar het advies vmbo-gt (gemengd-theoretische leerweg)/havo, havo, havo/vwo of vwo kreeg. Een jaar eerder was dat ruimt 58 procent en het jaar daarvoor ook. Het percentage kinderen dat een advies tot aan vmbo-gt kreeg, lag vorig jaar op 45 procent, terwijl het in de jaren daarvoor om ruim 41 procent ging.

De daling is vooral te zien bij meisjes en bij leerlingen uit lagere sociaaleconomische klassen. Doordat de eindtoets geschrapt werd, hadden zij niet de kans om het advies op te krikken. Voor leerlingen uit lager sociaaleconomische klassen is het zelfs zo dat, hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies voor de kinderen. Dat concludeert het CBS.

Eindtoets

In het schooljaar 2018/2019 kreeg bijna een kwart van alle kinderen een hoger schooladvies dankzij hun resultaat bij de eindtoets. Daarom is het volgens het CBS aannemelijk dat het schooladvies gemiddeld hoger had gelegen, als de eindtoets wel was doorgegaan. Dit betekent echter niet dat een hoger advies een garantie is voor succes, benadrukt het CBS. De onderzoekers zien dat bijvoorbeeld terug bij kinderen van wie het advies in 2016 werd verhoogd na de eindtoets. Drie jaar later zat een op de vijf op een lager niveau dan uiteindelijk geadviseerd werd.

Ster advertentie
Ster advertentie