Paus Franciscus (88) op Tweede Paasdag overleden
- News
- Paus Franciscus (88) op Tweede Paasdag overleden
Paus Franciscus is op Tweede Paasdag overleden op 88-jarige leeftijd. Hij was sinds 2013 het hoofd van de rooms-katholieke kerk en stond bekend als een moderne paus met een progressieve houding ten aanzien van veel maatschappelijke thema's.
"Teruggekeerd naar het huis van de Vader"
Het Vaticaan deelde het nieuws via een videoboodschap. "Met diep verdriet moet ik de dood van de Heilige Vader Franciscus aankondigen. Om 7.35 uur vanochtend is hij teruggekeerd naar het huis van de Vader."
De paus kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen. In februari werd hij opgenomen met een dubbele longontsteking en beginnend nierfalen. Hoewel hij in maart het ziekenhuis mocht verlaten, bleef zijn gezondheid slecht. Op Eerste Paasdag was hij nog in een rolstoel aanwezig bij de traditionele paasvieringen, maar liet het zware werk over aan anderen.
Ook in zijn jongere jaren had hij te maken met medische struggles. Als jongvolwassene verloor hij een deel van zijn longen door een heftige longontsteking. De afgelopen jaren kampte hij vaak met luchtweginfecties en moest hij steeds vaker gebruik maken van een rolstoel.
Meer ruimte voor vrouwen en queer-gemeenschap
Paus Franciscus werd geboren in Argentinië als Jorge Mario Bergoglio. Hij was de eerste paus van het van het Amerikaanse continent. In een tijd waarin de kerk veel kritiek kreeg vanwege misbruikschandalen, bracht Franciscus in 2013 een frisse wind mee.
Zo zette hij gedurende zijn tijd als paus stappen richting meer inclusie. Vrouwen kregen bijvoorbeeld meer kansen op hogere posities binnen de kerk, en stelde hij zich een stuk opener op richting de lhbti-gemeenschap dan veel van zijn voorgangers. Sinds 2023 mogen priesters bijvoorbeeld ook stellen van hetzelfde geslacht zegenen – al blijft het huwelijk volgens het Vaticaan alleen voor man en vrouw.
Tegelijkertijd bleef hij fel tegen abortus. In 2024 noemde hij abortus nog "moord" en artsen die het uitvoeren "huurmoordenaars". Ook sprak hij zich uit tegen draagmoederschap en riep op tot een wereldwijd verbod.
Laatste wens
Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart van paus Franciscus plaatsvindt. Waar de meeste pausen worden begraven in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek, heeft Franciscus laten weten dat hij liever rust in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome.
Lees ook
Up 2 Date
Vader (34) uit Ommen krijgt 10 jaar cel voor verkrachting en mishandeling van pasgeboren babyUp 2 Date
Rechter bepaalt: Palestina-activist Mahmoud Khalil mag worden uitgezet ondanks Green CardUp 2 Date
Het theorie-examen van het autorijbewijs gaat veranderen: dít moet je wetenUp 2 Date
Microsoft ontslaat twee werknemers na uitspraak over Gaza: "Bedrijf heeft bloed aan handen"