Up 2 Date

Adidas biedt excuses aan Bella Hadid na commotie rondom nieuwe campagne

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Adidas biedt excuses aan Bella Hadid na commotie rondom nieuwe campagne

Adidas heeft zijn excuses aangeboden aan Bella Hadid nadat het bedrijf een advertentie met haar had ingetrokken, die in verband werd gebracht met de Olympische Spelen van 1972 in München. In de advertentie draagt Hadid schoenen die zijn gemodelleerd naar Adidas' SL72-sneakers, een ontwerp dat werd gebruikt tijdens de Zomerspelen van 1972, die werden overschaduwd door de tragedie waarbij leden van de Palestijnse groep Zwarte September twee atleten van het Israëlische nationale team vermoordden.

ONBEDOELDE ASSOCIATIE

De advertentie, waarin Hadid het gezicht was van de herlancering van de iconische sneakers, leidde tot een storm van kritiek van pro-Israëlische groepen en zelfs de Israëlische overheid zelf. Zij vonden de keuze van Hadid, die van Palestijnse afkomst is, ongepast gezien de historische context van de SL72-schoenen. Adidas trok de advertentie in en bood excuses aan voor de "onbedoelde associatie" en kondigde aan de rest van de campagne te herzien.

"Onze SL72-campagne was niet bedoeld om te verwijzen naar de tragische gebeurtenissen tijdens de Olympische Spelen van 1972, en we verontschuldigen ons voor het ongemak of verdriet dat dit heeft veroorzaakt," aldus Adidas in een verklaring. "We geloven in sport als een verenigende kracht en blijven ons inzetten voor diversiteit en gelijkheid."

"OVERDUIDELIJK RACISME"

De beslissing van Adidas om de advertentie terug te trekken leidde tot felle reacties op sociale media. Veel gebruikers beschuldigden het merk van het buigen voor politieke druk en het straffen van Hadid vanwege haar etniciteit. "Bella Hadid is geen terrorist omdat ze Palestijns is," schreef een gebruiker. "Dit is puur racisme."

Hoewel de foto's van Hadid werden verwijderd van de socialmedia-accounts van Adidas, bleven de afbeeldingen van andere campagnegezichten zoals rapper A$AP Nast en voetballer Jules Koundé staan. Dit versterkte de beschuldigingen van "overduidelijk racisme". Hadid's foto staat echter nog steeds op de Amerikaanse website van Adidas voor de SL72.

BOYCOT

De controverse leidde tot oproepen tot een boycot van Adidas. Hadid, die al jaren openlijk steun betuigt aan Palestina, kreeg zowel kritiek als steunbetuigingen. Haar Instagram werd overspoeld met reacties van mensen die zeiden dat ze "te goed is voor Adidas" en anderen die aangaven het merk te boycotten. Bella Hadid zelf zou volgens TMZ een advocaat hebben ingeschakeld.

Ster advertentie
Ster advertentie