Agenten logen in proces-verbaal over agressieve aanhouding van garagehouder Atik
- News
- Agenten logen in proces-verbaal over agressieve aanhouding van garagehouder Atik
Wat voor Atik Samur (41) op 19 juni 2020 een normale werkdag had moeten zijn, mondde uiteindelijk uit in een bizarre strafzaak vol fouten. Twee Rotterdamse politieagenten blijken namelijk een grotendeels verzonnen proces-verbaal te hebben opgesteld nadat zij Atik arresteerden.
Kopstoot
In gesprek met Nieuwsuur vertelt garagehouder Atik dat hij op de bewuste dag bezig was met een auto, toen er ineens verschillende agenten verschenen om hem preventief te fouilleren. "Ik zei als grapje: 'Ik sta nu binnen, dus ik kan nu niet meer gefouilleerd worden.' Daarna gooide de agent zijn fiets neer, pakte hij me beet en sleurde hij me naar binnen tot de balie", vertelt Atik.
Zoals op de beelden te zien is, wordt Atik vervolgens door de agent naar buiten getrokken en tegen een muur geduwd. "Ik was verbaasd, zo van: wat gebeurt er nu? Ik zei tegen hem: 'Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand?' Terwijl ik dat zei met mijn handen in de lucht, kreeg ik ineens een kopstoot."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Helemaal niet verzet'
Na het incident zat Atik maar liefst vijf uur op het politiebureau en werd hij beschuldigd van verzet tijdens zijn arrestatie en agressief gedrag tegen de politie. Op de vraag of hij zich inderdaad had verzet, antwoordde Atik: "Nee, helemaal niet. Een hand zat in het gips en ik had een mitella om. Ik heb me helemaal niet verzet en nog geprobeerd om de boel te sussen, omdat ik zag dat mijn personeel ook zoiets had van: wat gebeurt er nou?"
Beelden niet toegevoegd aan dossier
De agent is al veroordeeld voor de kopstoot die hij Atik gaf. Daarvoor moest hij een boete van 250 euro betalen voor mishandeling. Aan het dossier van de strafzaak werd echter alleen het proces-verbaal toegevoegd, dat door de agent en een collega is opgesteld. Daarin staat dat Atik zich tegen de agenten keerde toen zij hem preventief wilden fouilleren. Nadat Atik op 9 september van dit jaar de camerabeelden van zijn bedrijf aan de rechter in Rotterdam overhandigde, werd hem door de officier van justitie gevraagd waarom hij die niet eerder had laten zien. Toen bleek dat de beelden wel waren veiliggesteld door de technische recherche, maar dus niet toegevoegd waren aan het dossier.
'Dat noemen we liegen'
De beelden bevestigden uiteindelijk het verhaal van Atik. Hij probeerde inderdaad de boel te sussen. Volgens persrechter Jacco Broek is het een ernstige zaak dat de agent heeft gelogen in het proces-verbaal. "In het strafrecht is het proces-verbaal van een politieambtenaar heel erg belangrijk. In de wet staat dat je iemand alleen al mag veroordelen op basis van een verklaring van een agent. Wat de agent schrijft is gewoon niet gebeurd. Dat noemen we liegen", legt hij uit. "Als de beelden er niet waren, is de kans best groot dat de politierechter meneer (Atik, red.) zou hebben veroordeeld."
Reactie advocaat
Ook Atiks advocaat Najat Idrissi reageert op de valse verklaring van de agent. "Als u mij vraagt wat er met die agent moet gebeuren, dan zou ik zeggen: 'Die agent mag geen agent meer zijn.' Daarnaast zouden er ook andere gevolgen aan moeten worden verbonden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat bepaalde onjuistheden in een proces-verbaal terechtkomen. Dat zijn geen vergissingen, het is gewoon een hele andere vermelding van de daadwerkelijke feiten."
Aangifte tegen agenten
Hoewel Atik is vrijgesproken, heeft de zaak veel impact gehad op zijn leven. In gesprek met Rijnmond vertelt hij onder meer dat hij veel klanten is kwijtgeraakt door het incident. Die zouden zich volgens Atik 'niet meer zo veilig voelen'. Atik gaat nu dan ook aangifte doen tegen de agenten voor het valse proces-verbaal. Ook gaat de Rijksrecherche de zaak onderzoeken.
Lees ook
Up 2 Date
Beslissing in de zaak van de Menéndez broers: hun lot wordt deze week bepaaldUp 2 Date
Rechter dwingt vermeend slachtoffer van Diddy om naam bekend te makenUp 2 Date
Hoger beroep van zedenzaak Ali B in april 2025 van startUp 2 Date
Zes jongeren overleden door gevaarlijke en populaire TikTok-trend in New York