Up 2 Date

Beslissing in de zaak van de Menéndez broers: hun lot wordt deze week bepaald

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Beslissing in de zaak van de Menéndez broers: hun lot wordt deze week bepaald

Onlangs werd onthuld dat de zaak van Erik en Lyle Menéndez opnieuw bekeken kan worden dankzij nieuw bewijs. Nu heeft George Gascon, de Los Angeles District Attorney laten weten dat er waarschijnlijk deze week al een beslissing wordt genomen over of er een nieuwe hoorzitting in de zaak komt. Dit meldt ABC News.

Gascon maakt deze week beslissing over de zaak van de Menéndez broers

Tijdens een persmoment zei Gascon: "Zoals ik eerder al aangaf, neem ik binnen tien dagen een beslissing. Ik ben van plan om deze beslissing aan het einde van deze week te nemen." Met een beetje nadruk voegde hij eraan toe: "Ja, deze week dus."

Nieuwe bewijs en nieuwe getuige

Recentelijk is er nieuw bewijs gevonden, waaronder een brief die Erik naar zijn neef stuurde vóór de moord op zijn ouders. Dit werpt volgens de advocaten van de broers meer licht op het misbruik dat ze naar eigen zeggen hebben ondergaan. In de brief beschrijft Erik wat zijn vader hem zou hebben aangedaan. Daarnaast is er ook een andere getuige naar voren gekomen: Roy Rosselló, een voormalig lid van de Puerto Ricaanse boyband Menudo, beweert dat hij op 14-jarige leeftijd door José Menendez werd misbruikt. Dit geeft zijn beweegredenen weer en kan veel zeggen over hoe hij handelde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat betekent dit voor de zaak?

Met dit nieuwe bewijs en de veranderde maatschappelijke kijk op trauma en seksueel misbruik, zijn er steeds meer mensen die vinden dat de zaak van de Menéndez broers heroverwogen moet worden. Ze beweren dat de broers zelf slachtoffers zijn en dat hun daden voortkwamen uit een traumatische reactie, iets wat we nu beter begrijpen dan in de jaren '90. De volgende rechtszitting staat gepland voor 26 november 2024, maar deze week wordt er meer duidelijk over wat er nu gaat gebeuren.

Wat is er aan de hand met de Menendez-broers?

De Menéndez broers zitten al meer dan dertig jaar vast voor de moord op hun ouders, José en Kitty Menéndez in hun Beverly Hills woning in 1989. Bij het tweede proces werden Erik en Lyle Menéndez veroordeeld tot levenslang, nadat het eerste proces eindigde in een mistrial.

Het feit dat ze de moord hebben gepleegd, staat buiten kijf. Maar hun motief blijft een twistpunt. Tijdens hun eerste proces beweerde hun advocaat dat de Menéndez broers hun ouders vermoordden uit zelfverdediging, omdat ze vreesden dat José en Kitty hen zouden doden als ze het vermeende misbruik door hun vader zouden onthullen.

Ster advertentie
Ster advertentie