Egypte opent grensovergang met Gazastrook voor humanitaire hulp
- News
- Egypte opent grensovergang met Gazastrook voor humanitaire hulp
Egypte heeft afgelopen woensdag de grensovergang met de Gazastrook geopend. De VS en Egypte zijn gisteravond laat tot een akkoord gekomen om te beginnen met het leveren van humanitaire hulp.
Hulp verloopt moeizaam
Vooralsnog verloopt het bieden van hulp moeizaam, omdat de weg die door de Egyptische grens loopt de afgelopen dagen meermaals gebombardeerd is. De VS en Egypte zijn overeengekomen dat in eerste instantie maximaal twintig vrachtwagens doorgelaten mogen worden om hulp aan Gaza te brengen. Voordat dit kan gebeuren, moet de weg eerst hersteld worden. De Israëlische premier Netanyahu heeft de Palestijnen verzocht om naar het zuiden van de Gazastrook te verteken in verband met bombardementen. Ondanks zijn verzoek heeft het Israëlische leger ook in het zuiden luchtaanvallen gepleegd.
Israël houdt hulp niet tegen
Israël heeft eerder in een verklaring laten weten dat het de levering van humanitaire goederen via Egypte niet zal tegenhouden. In de verklaring staat ook dat het land hulp aan Gazanen toestaat "zolang deze goederen Hamas niet bereiken".
Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas kampen de inwoners van Gaza met een humanitaire ramp die alsmaar groter wordt. Kort na de aanval van Hamas op 7 oktober kondigde de Israëlische regering aan dat er geen voedsel, medicijnen, brandstof en energie worden geleverd aan de Gazastrook. Niet lang daarna werd ook de watertoevoer afgesloten.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.
Lees ook
Sport
Noussair Mazraoui reageert op ophef vanuit Duitsland na Instagram storyUp 2 Date
Demonstraties in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na ziekenhuisaanval in GazaUp 2 Date
Minstens 500 Palestijnen vermoord na Israëlische luchtaanval op ziekenhuisUp 2 Date
Nederland doneert 10 miljoen euro voor hulp aan Gaza