Steeds meer Nederlanders betrapt met drugs achter het stuur
- News
- Steeds meer Nederlanders betrapt met drugs achter het stuur
Er worden steeds meer mensen onder invloed van drugs achter het stuur betrapt. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers van de Nationale Politie. Het aantal automobilisten dat high of hallucinerend in de auto stapt zou bijna net zo hoog zijn als het aantal mensen dat met alcohol op de weg op gaat.
Duizenden drugsrijders
Volgens de cijfers zijn er het afgelopen half jaar zo'n duizend 'drugsrijders' aangehouden. De politie maakt zich zorgen om deze hoge aantallen. "Het gaat met drugs niet alleen om jongeren of feestgangers, maar het zijn ook veertigers en vijftigers die na het gebruiken van drugs de auto in stappen", zegt Paul Broer, landelijk projectleider Infrastructuur bij de politie, tegen de krant.
langer effect
Het verschil met alcohol is dat drugs veel langer effect kunnen hebben op je rijvaardigheid. Soms tot wel twee dagen na de inname. "Als je zaterdagnacht iets gebruikt hebt, kun je maandagochtend nog onder invloed zijn en voor gevaar zorgen in het verkeer." De effecten zijn bij iedereen anders. Sommige mensen worden opgefokt en gaan riskant rijden, terwijl andere juist heel sloom worden en te langzaam reageren op het andere verkeer.
Geen testen voor lachgas
De drugs waarmee de automobilisten betrapt worden zijn onder andere wiet, xtc, speed en cocaïne. Dat wordt vastgesteld via een speeksel- en bloedtest. Waarschijnlijk neemt ook het gebruik van lachgas achter het stuur toe, maar daarvoor zijn nog geen testen. De politie pleit nu voor een landelijke voorlichtingscampagne over de gevolgen van drugs in het verkeer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
De gevolgen van de coronacrisis: leidt het tot meer alcohol- en drugsgebruik?Up 2 Date
Rijden met alcohol op? Dan kan je straks meteen je rijbewijs kwijtrakenUp 2 Date
Zorgen om aantal rokende twintigers: "Percentage blijft hoog"Up 2 Date
Aantal scholieren dat alcohol drinkt of rookt daalt niet meer, lachgasgebruik neemt toe