Vacature: helemaal niets doen voor 2000 euro
- News
- Vacature: helemaal niets doen voor 2000 euro
De hele dag niets doen op je werk, totaal geen verantwoordelijkheid hoeven dragen en daar ongeveer tweeduizend euro per maand voor vangen? Het klinkt als een 1 april-grap, maar deze fulltimebaan gaat echt bestaan. Twee Zweedse kunstenaars zoeken iemand die de hele dag wil niksen op het nieuwe treinstation Korsvägen in Göteborg. Het enige dat je moet doen voor die tweeduizend euro is 's ochtends inklokken en 's avonds weer uitklokken.
Kunstenaars betalen uit eigen zak
Kunstenaars Simon Goldin en Jakob Senneby wonnen vorig jaar een prijs ter waarde van ongeveer een half miljoen euro. Dat geld investeren ze in dit langlopende experiment. Met de rente hopen ze het loon + eventuele loonsverhogingen van de werknemer tot in de eeuwigheid te kunnen betalen. De toekomst zal uitwijzen of dat haalbaar is, want bedenk wel dat het modaal inkomen snel stijgt. Tegenwoordig verdient iemand in Nederland gemiddeld 37.000 euro, maar in 1970 was dat maar 5.000 euro. Het kan dus snel gaan met dat halve miljoen.
Aandacht voor Göteborg
Met dit kunstproject willen Simon Goldin en Jakob Senneby extra aandacht vragen voor de manier waarop Göteborg de laatste jaren aan het veranderen is. Vroegen was het een echte arbeidersstad, maar tegenwoordig kan de gemiddelde burger het niet meer te betalen. Met dit kunstproject willen ze de arbeider de controle geven, in plaats van het geld.
Baantje voor 2026
Iedereen mag reageren op de vacature, maar je kan de baan pas in 2026 krijgen. Dan staat de opening van treinstation Korsvägen in Göteborg namelijk gepland. Dit is hoe de omgeving er nu uit ziet:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Vijf tieners veroordeeld voor gruwelijke groepsverkrachting dakloze vrouw in HelmondUp 2 Date
Ford zegt gehackt te zijn na berichten op X over Palestina: "Alle ogen op Gaza"Up 2 Date
Gecrasht vliegtuig Kazachstan "beschoten vanaf de grond in Rusland"Up 2 Date
Meta en Amazon zetten streep door diversiteitsinitiatieven: maar waarom?