Ondanks corona minder mensen met inkomen onder lage-inkomensgrens in 2020
- News
- Ondanks corona minder mensen met inkomen onder lage-inkomensgrens in 2020
Ondanks de coronacrisis is het aantal werkenden in Nederland met een inkomen onder de lage-inkomensgrens in 2020 verder gedaald naar 1,9 procent. Een jaar daarvoor liep 2,1 procent van de ruim 7,8 miljoen werkenden een risico op armoede. Dat blijkt uit het rapport Armoede en sociale uitsluiting in 2021 van het CBS.
Percentage daalt sinds 2014
Het armoederisico van werkenden daalt al sinds 2014. Daarnaast leefden in 2020 iets meer dan 900.000 mensen in een huishouden onder de lage-inkomensgrens. Van deze groep deed 376.000 dat al minstens vier jaar achtereen. De lage-inkomensgrens lag vorig jaar voor een alleenstaande op netto 1100 euro per maand. Voor een stel zonder kinderen was dat 1550 euro, voor ouders met twee minderjarigen 2110 euro en voor een alleenstaande ouder met twee minderjarigen 1680 euro.
Lage-inkomensgrens
In het rapport zegt het CBS niet dat al deze mensen in armoede leven, maar dat ze een risico op armoede lopen. Dat doet het, omdat er veel discussie is over wat armoede precies is. Het CBS spreekt daarom liever van een lage-inkomensgrens, waar over het algemeen alsnog de armoedegrens onder wordt verstaan.
Inflatie
Volgens het CBS lopen vooral alleenstaande ouders, alleenstaanden tot de AOW-leeftijd, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, mensen in de bijstand en laagopgeleiden een relatief hoog risico op armoede. Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat het percentage vorig jaar daalde, omdat de inflatie laag was door corona. Dit jaar stijgt de inflatie juist weer en zijn energie, brandstof, gas, voedsel en kleding alleen maar duurder geworden.
Lees ook
Sport
Voetballer Rashford wint strijd tegen armoede: regering stelt miljoenen beschikbaarSport
Voetballer Rashford krijgt eredoctoraat voor bestrijden kinderarmoedeOMG
Van armoede in Kameroen naar Harvard: man gaat viral met inspirerende tweetUp 2 Date
PvdA en CU: "Aantal kinderen dat opgroeit in armoede moet in 2030 gehalveerd zijn"